Blog

Sleep windows

4 april 2018, door By Sleep

VIER VRAGEN OVER HET SLEEP WINDOW

 1. Wat is een ‘sleep window’?

Iedereen heeft een interne klok, ook wel biologische klok genoemd. Deze klok regelt ons slaap- en eetritme. Als je iedere dag op hetzelfde tijdstip eet, dan krijg je de volgende dag automatisch trek op dat tijdstip.

De interne klok regelt ook wanneer het sleep window is. Het sleep window is de periode waarin je slaperig wordt en wanneer het lichaam zich klaar maakt om in slaap te vallen. In deze periode is het ‘t gemakkelijkst om in slaap te vallen. Als je makkelijk in slaap valt, dan slaap je vaak beter en als je goed hebt geslapen, ben je fitter als je opstaat.

 1. Heeft iedereen een sleep window?

Ja, iedereen heeft een sleep window, ongeacht je leeftijd of achtergrond. Alleen volwassenen kunnen trucjes toepassen om makkelijker in slaap te vallen als zij hun sleep window hebben gemist. Denk aan een warm bad, kopje ontspannende thee of een rustig boek. Baby’s kennen deze trucjes niet. Daarom hebben zij de steun van hun ouders of verzorgers nodig. Die kunnen anticiperen op de sleep windows van hun kinderen.

 1. Waarom is een sleep window voor baby’s zo belangrijk?

Tijdens het sleep window wordt melatonine aangemaakt. Dit hormoon bevordert slaap en ontspant de spieren. Baby’s van drie maanden maken al melatonine aan! Als je het sleep window mist, dan maakt de melatonine plaats voor het cortisolhormoon. Dit stress gerelateerde hormoon zorgt ervoor dat je kindje een boost krijgt om wakker te blijven en zijn laatste beetje energie te gebruiken om door te gaan. Gevolg: het is moeilijker om je kindje rustig te krijgen, dus moeilijker om in slaap te krijgen. Hierdoor raakt je kindje oververmoeid. Deze oververmoeidheid zorgt er vaak voor dat hij ’s nachts vaker wakker wordt en/of ’s ochtends heel vroeg wakker is. Daardoor slaapt hij overdag slechter en is hij ’s avonds te moe – met dus een te hoog cortisolgehalte – om weer rustig in slaap te vallen. Je kan de vicieuze cirkel wel zien.

 1. Hoe herken ik het sleep window van mijn kindje?

Veel kindjes laten de volgende slaapsignalen zien:

 • Ogen wrijven.
 • Gapen.
 • Staren.
 • Geen interesse meer in omgeving.
 • Langzaam / slap zijn.
 • Onhandig zijn (vallen/stoten).
 • Zeuren / piepen.

 

Meer over weten?

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact op via contact@by-sleep.com of 070 – 406 18 21.