Blog

Van twee slaapjes naar één

25 april 2018, door By Sleep

De meeste kindjes zijn tussen de 15 en 18 maanden klaar om het ochtendslaapje op te geven. En de meesten gaan door een fase waarbij één slaapje te weinig is en twee slaapjes te veel zijn. Je kan de overgang zo makkelijk mogelijk maken, echter zelfs in het allerbeste geval komt het voor dat een kind humeurig en uit z’n doen is voor twee of drie weken. Je kind heeft deze mijlpaal bereikt wanneer:

  • hij consistent 10 tot 11 uur ononderbroken slaap heeft in de nacht;
  • het consistent langer en langer duurt om ’s morgens in slaap te vallen voor het ochtendslaapje;
  • hij consistent meer en meer kortere ochtendslaapjes heeft, of wanneer hij te lang in de ochtend slaapt en vervolgens het middagslaapje weigert te doen.

Wanneer je deze veranderingen in je kinds slaap en slaapgedrag opmerkt voor minstens 10 tot 14 dagen achter elkaar, kan je het proces starten waarin het ochtendslaapje komt te vervallen. Dit duurt meestal 7 tot 10 dagen op de volgende manier:

  1. Laat het ochtendslaapje geleidelijk aan op een later tijdstip starten tot ongeveer 11.00 uur voor twee dagen, daarna 11.30 uur voor een paar dagen, dan 12.00 uur enzovoorts. Laat het slaapje niet hangen in de late ochtend. Sommige kinderen wennen sneller aan een 12.00 uur slaapje, anderen hebben meer tijd nodig: kijk goed naar je kind. Je doel is uiteindelijk dat het middagslaapje (wanneer het ochtendslaapje er niet meer is) start tussen 12.30 en 13.00 en minstens 2¼ uur tot 2½ uur duurt.
  2. Als je kind maar een uurtje slaapt en moe wakker wordt, probeer hem dan rustig te kalmeren en weer in slaap te krijgen. Als dat niet lukt, gebruik dan een van je “noodgeval” back-up plannen, zoals wandelen in de wagen of rijden in de auto.
  3. Laat je kind niet na 16.00 à 16.30 uur slapen, zodat bedtijd niet verstoord wordt.
  4. Probeer je kind tijdens deze overgang voor ongeveer twee weken vroeger naar bed gaan bij bedtijd om oververmoeidheid te voorkomen.
  5. Sta open voor een “twee-slaapjes-dag” zo nu en dan. Als je kind tijdens de overgang te moe lijkt, is het okay om hem twee slaapjes te laten doen: begrens het ochtendslaapje dan wel tot 45 minuten.
  6. Als je kind naar een opvang gaat tijdens deze overgang, probeer het middagslaapje thuis gelijk te houden met het schema van de opvang (meestal start het op de opvang ergens tussen 12.00 en 13.00).

Toch nog vragen?

Mocht je er toch nog niet uitkomen, dan helpen wij graag. Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we meer kunnen vertellen over wat we voor je kunnen betekenen. Ons telefoonnummer is 070 - 406 18 21 en het e-mailadres is contact@by-sleep.com.