Blog

Schone slaapster

15 mei 2018, door By Sleep

Bij slaaphygiëne denken veel mensen in eerste instantie aan iets schoons of vies, maar dat is onjuist. Slaaphygiëne zijn factoren die slaap beïnvloeden. Slaaphygiëne heeft invloed op het in slaap vallen en doorslapen gedurende de nacht. Ook voor baby’tjes is slaaphygiëne erg belangrijk, het helpt ze de rust te vinden om zonder afleiding lekker te gaan slapen. Slaaphygiëne bestaat uit twee aspecten, namelijk de slaapomgeving en het gedrag dat aan het slapen voorafgaat.

Slaapomgeving

Het is raadzaam om de inrichting van je babykamer rustig te houden. Gebruik rustige, natuurlijke kleuren en niet te veel poeha. Natuurlijke tinten of pasteltinten zijn erg geschikt voor de babykamer. Drukke behangetjes kun je beter even laten. Kijk verder naar andere factoren die kunnen afleiden. Heb je veel grote knuffels in de kamer? In het donker kan dat best eng zijn voor je kleintje. Qua gordijnen is het handig om verduisterende gordijnen te kiezen. Dan wordt je kindje in de zomer in ieder geval niet wakker van de vroege ochtendzon. Bovendien maakt je lichaam o.a. door duisternis melatonine aan, het slaaphormoon dat nodig is om in slaap te kunnen vallen.

Naast de inrichting kan je de slaapomgeving van je kindje optimaliseren door de kamer overdag lekker te luchten en de kamer op een aangename temperatuur van ongeveer 16 tot 18 graden te houden.

Gedrag voor het slapen gaan

Baby’s en kleine kindjes hebben heel veel aan een vast bedtijdritueel. Een bedtijdritueel is een aantal handelingen en gebeurtenissen in een vaste volgorde, die maken dat het lichaam van je kindje zich klaar maakt om straks te gaan slapen. De voorspelbaarheid en herkenning van een vast bedtijdritueel maakt kinderen vaak rustig. Voor de timing van het bedtijdritueel let je op het sleep window van je kindje (zie blog Sleep window). Zorg ervoor dat je klaar bent als je kindje in haar sleep window komt. Als de optimale bedtijd voor je kindje bijvoorbeeld 19.00 uur is en het bedtijdritueel duurt 30 minuten, begin dan om 18.30 uur.

Oudere kindjes kan je waarschuwen dat het bijna tijd is om naar boven te gaan. Jongere kindjes kan je bijvoorbeeld welterusten laten zeggen tegen de poes of de hond. Dan is het tijd voor een badje of een snoetepoets. Een babymassage of kinderyoga daarna is heel rustgevend en versterkt jullie band. Dan doe je een pyjama of slaappakje aan en kan je nog een boekje lezen of rustig liedje zingen. Kies voor een vast aantal boekjes, bijvoorbeeld twee. Als dat iedere avond duidelijk is, dan hoeft je kindje (vooral peuters hebben daar een handje van) ook niet te onderhandelen over nóg een boekje. Als je kindje de fles of borstvoeding krijgt en ze heeft al tandjes, dan is het verstandig om de tandjes na de voeding te poetsen. Veel ouders zien daar tegenop omdat tandenpoetsen echt een strijd kan zijn. Door veel te oefenen overdag en hen zelf te laten proberen (vergeet niet daarna: “mama/papa wil ook graag even proberen als je klaar bent met poetsen”) kan je het tandenpoetsen leuker maken. En dan is het tijd om lekker naar bed te gaan. Leg je kindje slaperig, maar wakker in bed zodat ze zelf in slaap kan vallen. Natuurlijk zijn er 100 variaties mogelijk dus kijk naar wat goed bij jou en je kindje past en creëer de meest optimale routine.

Voor overdagslaapjes kan je een verkorte versie van het bedtijdritueel doen. Bijvoorbeeld schone luier, slaapzak aan, gordijnen dicht, een boekje of liedje en in bedje leggen.

Kinderkamer inrichten is iets waar veel ouders goed over nadenken. Onze tip: niet te felle kleuren, maar zachte pastelkleuren. Kies voor spullen die rust uitstralen, maar toch vrolijk zijn.

Meer info?

Als je meer informatie wilt over slaaphygiëne of je wilt even sparren over jouw situatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.