Blog

Nachtmerrie vs Nachtterror

11 september 2018, door By Sleep

Je hebt het vast ook wel eens meegemaakt: midden in de nacht wordt je kindje schreeuwend wakker, een enge droom… of is het toch iets anders? Het zou namelijk ook zo maar een nachtterror kunnen zijn. In deze blog leggen wij het verschil uit zodat je het kan herkennen en je weet wat je kan doen om je kindje te helpen.

Nachtmerrie

Nachtmerries komen het meeste voor bij kindjes van 2 of 3 jaar. Eerder of later kan natuurlijk ook, maar rond de 2 jaar gaan kindjes dingen steeds bewuster meemaken en dromen ze daar meer over. Ook geloven ze op die leeftijd dat monsters en andere enge wezens echt bestaan. Ook die kunnen midden in de nacht voorbijkomen in hun slaap. Overigens kunnen kindjes frequenter nachtmerries hebben na een traumatische gebeurtenis.

Nachtmerries zijn vaak aan het einde van een slaapcirkel, tijdens de REM slaap. Na een nachtmerrie herkent je kindje jou en wil graag dat je bij hem blijft en hem kalmeert. Je kindje kan een nachtmerrie vaak navertellen, soms zelfs de volgende morgen nog.

Wat kan je doen om enge dromen te voorkomen? Vermijd enge filmpjes, boeken en verhalen overdag en zeker vlak voor het slapen gaan. Vergeet niet dat sommige nieuwsberichten op tv of de radio voor kinderen best eng kunnen zijn.  Als je kindje bang is voor monsters kan je monsterspray maken van een plantenspuit met water. Voor het slapengaan spray je samen zijn kamer om de monsters weg te jagen. Daarnaast kan je nachtmerries proberen te voorkomen door voldoende slaap en het vermijden van hoge dosis vitaminen vlak voor het slapengaan.

Wat kan je doen als je kindje eng heeft gedroomd? Reageer snel na een enge droom. Ga naar je kindje toe en kalmeer hem. Laat hem niet alleen als hij daar nog niet aan toe is. Je kan je kindje afleiden door hem aan leuke dingen te laten denken, zoals wat vind je het leukst in de speeltuin of wat is je lievelingsdier, wat zou je het allerliefst morgen willen doen, wat is het allerleukste dat je ooit hebt gedaan? Afhankelijk van de leeftijd kan je ook een visualisatieoefening doen. Laat hem onderdeel worden van zijn favoriete boek of filmpje. Hij mag meespelen met de hoofdrolspelers. Begin het verhaal zoals hij het kent en laat hem zelf stukjes erbij verzinnen.

Nachtterror

Nachtterror wordt ook wel nachtschrik of nachtangst genoemd en de medische term is pavor nacturnus. Een nachtterror komt voor in de eerste 2 uur nadat je kindje in slaap valt, dus in de non-REM fase van de slaap. Je kindje schreeuwt, zweet, schopt, slaat en/of heeft een hoge hartslag. Je kindje herkent je niet en laat zich niet kalmeren. Kortom hij is overstuur en onbereikbaar. Het verschil met een nachtmerrie is dat je kindje niet droomt of wakker is, maar eigenlijk nog slaapt. Je kindje is zich er niet van bewust dat dit gebeurt en kan het zich later ook niet herinneren. Een nachtterror kan een paar minuten tot wel 15 minuten duren en gaat vanzelf over.

Wat kan je doen om een nachtterror te voorkomen? Nachtterror komt meer voor bij kindjes die oververmoeid of gestrest zijn, dus rust en slaap helpen nachtterrors voorkomen. Verder kunnen factoren zoals koorts, slaap apneu en ernstig verstoorde slaapritmes bijdragen aan nachtterrors. Aan die factoren kan je niet altijd wat doen, maar als je bijvoorbeeld gaat reizen probeer het slaapritme van je kindje dan zoveel mogelijk in stand te houden en als je kindje ziek is, laat hem lekker veel slapen. Als je kindje heel regelmatig een nachtterror heeft, dan kan het helpen om hem een kwartiertje voor het moment dat hij het vaak heeft even wakker te maken. Daarmee doorbreek je de slaapcirkel wat de nachtterror kan helpen voorkomen.

Wat kan je doen als je kindje een nachtterror heeft: eigenlijk niets. Als je probeert je kindje wakker te maken of te kalmeren, dan kan de nachtterror juist langer duren. Zorg er wel voor dat je kindje veilig is en zichzelf geen pijn kan doen. Verder is het helaas wachten tot het overgaat.

Vragen?

Als je meer wilt weten over nachtmerries of nachtterrors, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.