Blog

Klaar met de speen? Zo ban je hem uit!

2 oktober 2018, door By Sleep

Moet jij ook 100 keer per nacht je bed uit om je kindje een speentje te geven? En ben je dat eigenlijk wel zat? Zo leer je het speentje af!

6 tot 12 maanden

Als je je baby het speentje wilt afleren op deze jonge leeftijd, geef dan eerst het speentje alleen bij het slapen. Zorg voor een rustgevend en consequent bedtijdritueel en geef het speentje pas als je kindje in bed ligt. Je kan de speen het beste in de hand geven (ook tijdens de nacht!) en als je baby nog te klein is om zelf de speen in zijn mond te doen, dan kan je zijn handje met speen naar zijn mond brengen. Je kan ook een aantal spenen los in het bed leggen. Dan kan je kindje er makkelijker eentje vinden tijdens de nacht.

De volgende stap is de speen helemaal niet meer geven. Vervang de speen door een knuffeltje of doekje. Je kan ook de band met een bestaand knuffeltje versterken. Betrek het knuffeltje in het bedtijdritueel. Speel bijvoorbeeld op het aankleedkussen even met de knuffel, laat je baby de knuffel vasthouden tijdens het voorlezen en leg de knuffel tussen jullie in bij de (borst)voeding. Als je je kindje in bed legt, dan geef je de knuffel in zijn hand.

Als je deze stap zet, zorg er dan voor dat je er zelf klaar voor bent en gooi alle speentje weg (ja, ook de reserve speentjes!). Zo voorkom je dat je op een moeilijk moment na een uur huilen ergens een speentje vandaan tovert en je kindje daarmee kalmeert. Je wilt je kindje namelijk niet leren dat als hij maar lang genoeg huilt, er toch een speentje komt.

Tijdens deze stap kan je wat meer tijd nemen voor het naar bed brengen. Je kan je kindje wat meer gerust stellen door wat langer bij hem te zijn en hem met woorden en aanraking te kalmeren als dat nodig is. Hier kan het knuffeltje je ook weer heel goed helpen.

1 jaar en ouder

Stap 1: maak een plan! Bedenk van tevoren hoe je het wilt doen: bedenk wanneer je het aan je kindje wilt vertellen (zie stap 2), wanneer het speentje er echt uit moet (stap 3) en wat jullie met het speentje gaan doen (stap 4). Vanaf nu is het raadzaam om het speentje alleen nog bij het slapen te geven. Dan went je kindje vast aan het leven zonder speen overdag.

Stap 2: leg het uit. Kindjes vanaf 1 jaar begrijpen meer dan je denkt en zeker aan nog wat oudere kindjes kan je goed uitleggen dat hij nu zo groot is dat het tijd is om afscheid te nemen van het speentje. Leg het rustig uit en laat je kindje even aan het idee wennen. Er zijn ook boekjes over het afbouwen van de speen, die je hierbij kan gebruiken. Vertel je kindje op welke dag het speentje er uit gaat (stap 3) en wat jullie met het speentje gaan doen (stap 4).

Stap 3: kies een moment. Als je een moment hebt gekozen en je hebt dat aan je kindje verteld, blijf daar dan ook bij. Dit is het moment om door te zetten! Een moment kan een bijzondere dag zijn, zoals zijn verjaardag, Sinterklaas, de geboorte van een neefje of nichtje (liever niet de geboorte van een broertje/zusje, want dat is al heftig genoeg voor je kleintje), maar het kan ook gewoon komende vrijdag zijn.

Stap 4: the big day! Dan is het zover. De grote dag waarop jullie afscheid gaan nemen van de speen. Knip de speen samen door, geef hem weg aan kindjes in het ziekenhuis (ga hem samen echt brengen), stuur hem op naar de spenenfee (letterlijk in een envelop in de brievenbus), geef hem mee aan Sinterklaas of geef hem aan een baby’tje dat net is geboren.

Het kan fijn zijn om het speentje te vervangen door een nieuw favoriet speeltje of om de band met een bestaande knuffel te versterken. Dit kan je kindje door wat moeilijkere momenten heel helpen.

Wees voorbereid op een paar onrustige nachten. Je kindje zal even moeten wennen aan het slapen zonder speen. Maar hou vol! Als je nu zwicht en nog ergens een reserve speen vandaan haalt, dan leer je je kindje onbedoeld dat huilen een methode is om toch een speen te krijgen. De eerste avonden kan je extra tijd nemen voor het bedtijdritueel en je kindje wat langer kalmeren als hij dat nodig heeft.

Het kan even duren voordat de rust is terug gekeerd, maar door consequent door te zetten help je je kindje (en jezelf) het beste!

Help!

Wil je nog meer weten over slaap of over speentjes, laat het ons dan snel weten!