Blog

De white noise

22 oktober 2018, door By Sleep

White noise, oftewel een ruis, is een monotoon continu geluid. Denk hierbij aan het geluid van een stofzuiger, de zee of de afzuigkap. Een ruis maskeert omgevingsgeluiden en kan ervoor zorgen dat een kind niet wakker wordt van onverwachte geluiden. Alerte kindjes – die o.a. auditief gevoelig zijn – kunnen veel baat hebben bij een ruis tijdens het slapen. Met behulp van een ruis kunnen ze de wereld om zich heen beter uitschakelen en rustiger in slaap vallen – en ook de slaap doorpakken als er onverwachte harde geluiden zijn. Baby’s zijn vanuit de baarmoeder gewend aan een ruis (door het constante suizen van het bloed) waardoor een ruis voor baby’s herkenbaar en rustgevend is.

Het gebruik van een ruis

Als je een ruis wilt gebruiken om je kindje rustiger te laten (door)slapen, zet het apparaat waar de ruis uitkomt dan op een meter afstand van je kindje (of verder weg) op ongeveer 50 tot 60 decibel (denk aan het geluid van een douche). Er zijn verschillende white noise apps die makkelijk op bijvoorbeeld een tablet te downloaden zijn, of white noise nummers vanuit je muziekapp. Als deze lokaal op je apparaat staan, kan je er ook nog voor kiezen om het apparaat op vliegtuigmodus te zetten om de straling van je apparaat uit te schakelen.

Keuze van de ruis

Als je in de app winkel zoekt op ‘white noise’ en ‘baby’ dan komen er verschillende apps naar boven in je zoekresultaten. Kies iets dat je zelf ook prettig vindt klinken en waar je kindje goed op reageert.

Te luid?

Veel mensen vragen zich af of een ruis schadelijk is voor het gehoor van je kindje. Volumes van veel nieuwe apparaten zijn vaak beperkt tot veilige niveaus. Zet het volume zo, dat het luid genoeg is om andere geluiden in en rond het huis te maskeren. Plaats het apparaat niet in of aan het bedje van je kindje en beperk het tot maximaal 60 decibel.

Onderdeel van een goede slaaphygiëne

Veel ouders zijn bang dat hun kindje afhankelijk wordt van de ruis en dat het een negatieve slaapassociatie wordt. Het kan gezien worden als onderdeel van een goede slaaphygiëne (factoren die de slaap beïnvloeden), net zoals een rustgevend bedtijdritueel of het verduisteren van de slaapkamer. De ruis bevordert de slaap en een kind koppelt het aan slapen. Een ruis kan erg handig zijn, omdat het altijd ingezet kan worden, ook op een vreemde slaapplek. Net zoals de knuffel of de speen van je kindje, kun je de ruis meenemen op bijvoorbeeld vakantie.

De ruis afbouwen

De ruis is een makkelijk af te bouwen slaapassociatie. Als je de ruis graag wilt afbouwen, dan kun je steeds het volume een stukje zachter zetten gedurende twee weken, totdat je het helemaal niet meer gebruikt.

Vragen?

Zijn er nog vragen of opmerkingen na het lezen van deze informatie? Bel ons gerust op 06 - 248 56 786 of mail naar contact@by-sleep.com.