Blog

De slaapplek voor je newborn

4 december 2018, door By Sleep

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Vooral bij je eerste kindje is alles nieuw en komt er veel op je af. Je wilt je natuurlijk goed voorbereiden op de komst van je kleintje. Wij helpen je graag met wat tips voor het bedje van je baby.

Type bedje

Er zijn tegenwoordig allerlei soorten en maten bedjes te koop. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Waar kies je voor?

Als eerste kan je natuurlijk kiezen voor een wiegje. Het kan een oude familiewieg zijn, een opgeknapte tweedehands wieg of een nieuwe wieg. Let in alle gevallen goed op de veiligheid. Het bedje mag geen uitstekende punten of scherpe randen hebben. Vooral bij rotan wiegen is dit belangrijk om te checken. Kijk ook even of de wieg met een ademende stof is bekleed en of er geen draadjes of lintjes los zitten. Als je de wieg gaat verven, kies dan een babyvriendelijke verf op waterbasis. Er bestaan ook hang- en schommelwiegjes. Dit is heel knus, maar let er goed op dat het hangsysteem stevig vast zit en dat je het schommelen kan stilzetten zodat je kindje ook op een niet bewegende plek leert slapen. Veel aanstaande ouders kiezen voor een mozesmandje. Dit is handig omdat je die gemakkelijk mee kan nemen. Let er ook hier weer op dat er geen uitstekende of loszittende dingen aan de wieg zitten en of het onderstel stevig staat (denk ook aan eventuele broertjes/zusjes die misschien aan de wieg gaan hangen om naar de baby te kijken).

Een andere optie is een cosleeper. Dat is een bedje dat je aan je eigen bed kan schuiven. Het bedje heeft één open zijde op dezelfde hoogte als jouw matras. Je kunt je kindje dan gemakkelijk pakken voor nachtvoedingen en je kan je baby vanuit je eigen bed eenvoudig geruststellen. Let er bij een cosleeper goed op dat het bedje goed aansluit aan jouw bed en dat het matras op dezelfde hoogte is. Een goede cosleeper kan je vastmaken aan je bed, zodat er geen spleet ontstaat. Zorg er tot slot voor dat als je de cosleeper als apart bedje gaat gebruiken, de open kant dan goed wordt afgesloten.

Tot slot kan je ook kiezen voor een ledikant. Dit is een groter bed dan een wiegje en wordt vaak gebruikt voor wat oudere baby’s en kindjes. De veiligheidstips voor wiegen gelden ook voor een ledikant.

Als je een keuze hebt gemaakt, dan is het tijd om ook een matras aan te schaffen. Zorg voor een goed passend, ademend en stevig matras. Hele oude matrassen uit familie- of tweedehands bedjes kan je laten reinigen zodat je baby in een fris bedje kan slapen.

Bedje opmaken

Oké, bedje is binnen. Nu nog opmaken. Wat heb je daarvoor nodig?

 • molton
 • hoeslaken
 • wieg- of ledikantlaken
 • deken
 • hydrofiele doek
 • 2 kruiken en kruikzakken

Je kan van deze dingen een extra setje kopen zodat je tijdens het wassen het bed toch kan opmaken. Een extra set kruiken is overigens niet nodig.

Je hoort vaak dat je het bedje kort moet opmaken. Maar wat betekent dat eigenlijk? Dat betekent dat je kindje met zijn voeten tegen het voeteneinde van het bedje ligt, dus onderin het bedje. Je doet dit als volgt:

 • Doe de molton om het matras
 • Daaroverheen komt het hoeslaken
 • Kijk waar het hoofdje van je baby komt als hij met zijn voetjes (bijna) tegen het voeteneinde ligt. Op die plek leg je een hydrofiele doek. Deze kan je dubbel vouwen of in een driehoek met de punt naar boven. De hydrofiele doek vangt spuug op en kan je daarom iedere dag gemakkelijk verschonen. Hoef je niet elke dag het hele bed te verschonen.
 • Vervolgens leg je het dekentje op het laken, waarbij je ongeveer 20 cm van het laken overlaat om om de de rand van de deken te slaan (denk aan zo’n ouderwetse ‘paardendeken’ met laken). Het omgeslagen laken komt tot halverwege de borst van je baby. Stop het goed in zodat de deken strak om je baby zit (niet té strak natuurlijk, hij moet wel nog kunnen ademen!). Let er hierbij op dat er niet zoveel stof onder het matras komt dat het voeteneinde van het matras hoger komt dan het hoofdeinde.
 • Tot slot leg je de kruiken in het bedje om de slaapplek van je baby voor te verwarmen. Vraag je kraamzorg om advies over de kruiken als je baby in het bedje ligt. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de kruiken nooit tegen je baby aan komen.

Overige tips

Slaapt je baby de eerste periode bij jullie op de kamer? Dan kan het handig zijn om een extra verschoningskussen en een mandje met luiers en doekjes etc. in je kamer te zetten. Hoef je niet midden in de nacht op en neer naar de babykamer. Een extra romper en pyjama kan ook erg handig zijn, mocht je baby doorlekken of spugen. Geef je flesvoeding, dan is het handig om die spulletjes ook binnen handbereik te hebben.

Voor tips over het inrichten van de babykamer verwijzen we je graag naar het blog Schone slaapster.

Kijk voor meer tips over veilig slapen op https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen

Veilig slapen - baby in wieg - baby in co-sleeper

Vragen?

Heb je andere vragen over slaap bij newborns, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!