Blog

Meest voorkomende medische oorzaken slecht slapen

28 januari 2019, door By Sleep

Wordt jouw kindje veel wakker of lukt het je kindje maar niet om in slaap te komen? Het is altijd verstandig om te kijken of er een medische oorzaak is voor deze problemen.

De meest voorkomende medische aandoeningen die een goed slaappatroon doorkruisen zijn:

  • Reflux
  • Allergieën
  • Slaapapneu

Reflux

Reflux komt veel voor. Bijna alle baby’s hebben er in meer of mindere mate mee te maken. Alleen lang niet alle baby’s hebben er last van (gelukkig maar!). Reflux betekent dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm omdat de sluitspier, die normaal gesproken de maag afsluit, nog niet goed ontwikkeld is. Je baby kan hierdoor meer of overmatig spugen, maar dat hoeft niet. Dan spreek je van verborgen reflux.

Als je baby echt last heeft van die terugstroom, dan kan je baby meer huilen, prikkelbaar zijn en/of slechter slapen. Het kan ook zijn dat je baby niet goed eet of groeit of zelfs gaat afvallen en dat de luchtwegen geïrriteerd raken (hoesten). Dit noemt men officieel de refluxziekte.

Je kan je wel voorstellen dat dit helemaal niet lekker slaapt. En als je je kindje hierin herkent, dan zal je ook herkennen dat je kindje vooral heel veel bij je wil zijn. Wat kan je doen om je kindje te helpen?

  • Ga allereerst bij (een vermoeden van) reflux of refluxziekte naar een arts;
  • Draag je baby veel bij je als hij dat nodig heeft;
  • Houd hem na een voeding goed rechtop en laat hem tijdens en na de voeding goed boeren;
  • Je kan het hoofdeinde van het bedje iets verhogen door bijvoorbeeld een handdoek onder het matras te leggen of met een boek onder de poten van het bed;
  • Voed je baby bij voorkeur na het slapen in plaats van vlak voor het slapen.

In de meeste gevallen gaat reflux tijdens het eerste levensjaar vanzelf over als de sluitspier van de maag sterker wordt. Een arts kan je helpen om die tijd zo comfortabel mogelijk door te komen.

 Allergieën

Er zijn een heleboel allergieën die de slaap van je kindje kunnen verstoren. Denk bijvoorbeeld aan koemelkallergie of -intolerantie, eczeem of een allergie aan de luchtwegen.

Koemelkallergie

Koemelkallergie kan buikkrampjes, veel huilen, spugen of diarree veroorzaken. Je kan het beste samen met de huisarts een plan maken om de allergie vast te stellen of uit te sluiten. Als je borstvoeding geeft, dan zal je huisarts waarschijnlijk adviseren om gedurende 4 weken alle melkproducten uit je eigen dieet schrappen (eliminatie). Eet je kindje al vast voedsel, dan zullen de melkproducten ook uit zijn dieet worden geschrapt. Kijk goed op de etiketten, want soms zit er koemelk in producten waarin je het niet verwacht. Er zijn ook verschillende melkpoeders voor flesgevoede kindjes verkrijgbaar. Op de verpakking moet dan staan dat de poeder ‘sterk gehydrolyseerd’ is. Na de 4 weken zal de huisarts je kindje weer willen zien. Als de klachten er nog zijn, dan is de kans klein dat je kindje koemelkallergie heeft. Zijn de klachten weg dan is dat een reden voor verder onderzoek, aangezien je kindje dan inderdaad een koemelkallergie kan hebben.

Eczeem

Eczeem is een huiduitslag die erg jeukt. De huid kan rood zijn of gezwollen en er kunnen schilfertjes, bultjes of korstjes zichtbaar zijn. De huisarts of apotheker kan je adviseren over een zalf of crème die je kan gebruiken om de irritatie te verminderen. Zelf kan je je kindje helpen door hem niet te vaak in bad te doen, zo min mogelijk zeep te gebruiken en door te voorkomen dat je kindje teveel aan de plekken zit.

Luchtwegen

Stof, huisdieren, pollen of schimmels kunnen allemaal een allergische reactie aan de luchtwegen veroorzaken. Je kindje kan vaak een verstopte neus hebben, tranende of gezwollen ogen, oorontsteking of veel hoesten. Wederom vervelende klachten waar je kindje niet lekker rustig mee kan slapen. Je huisarts kan je verder helpen of doorverwijzen om de allergie vast te stellen en onder controle te krijgen. Krijgt je kindje medicatie voor astma of een andere allergie aan de luchtwegen? Kijk dan goed naar het slaappatroon van je kindje. Sommige medicijnen kunnen de slaap verstoren. Als je deze bijwerking vermoedt, overleg dan met je arts of je kindje andere medicijnen kan krijgen of de medicijnen op een ander moment op de dag kan innemen.

Helaas kunnen we met slaapcoaching de allergie niet wegnemen, maar neem gerust contact met ons op als je even wilt overleggen over wat je naast de medische behandeling kan doen om de slaap te verbeteren.

 Slaapapneu

We horen je denken “slaapapneu bij baby’s? Dat is toch iets voor veel te zware oude mannen?!”. Nee! Iedereen kan slaapapneu krijgen, zelfs jonge baby’s. Slaapapneu betekent namelijk een verstoring van de ademhaling door een blokkade in het bovenste deel van de luchtwegen. Bij jonge kinderen kan je dan denken aan verdikte of grote keel- of neusamandelen.

Het is raadzaam om de amandelen van je kindje te laten checken als je kindje veel door zijn mond ademt, vaak een verstopte neus of oorontsteking heeft, wakker wordt met hoofdpijn (als hij oud genoeg is om dat te zeggen) of vermoeid wakker wordt en overdag erg moe is. Tijdens de slaap kan je slaapapneu herkennen aan snurken, door de mond ademen, pauzes tussen het ademen, overmatig zweten, onrustig slapen of bedplassen terwijl hij al ruimschoots zindelijk is.

Ook hier kan je je goedvoorstellen dat een dergelijke aandoening niet lekker slaapt. Het is verstandig om bij (het vermoeden van) slaapapneu een arts te raadplegen. Deze kan je verder helpen of doorverwijzen. Helaas is slaapapneu niet aan te pakken met gedragsmatige slaapcoaching, maar als je kindje slechte slaapgewoontes naast de slaapapneu heeft aangeleerd, dan kan een traject met een kinderslaapcoach zeker bijdragen aan rustigere nachten.

Overige medische aandoeningen

Er zijn nog talloze medische oorzaken die een goede slaap verstoren. Wij letten bij de aanvang van de slaapcoaching altijd op een aantal rode vlaggen voor medische aandoeningen en zodra we daar reden voor hebben, zullen wij je adviseren om je kindje te laten checken. Mocht je zelf twijfelen over de gezondheid van je kindje, dan kan het nooit kwaad om contact op te nemen met je huisarts. Better save than sorry!

LET OP: wij hebben geen medische achtergrond en wij adviseren niet over wat te doen bij medische problemen. Wij raden je aan om altijd een arts of deskundige in te schakelen bij (het vermoeden van) een medische kwestie.

Contact

Door de medische aandoeningen aan te pakken, kan je je kindje helpen beter en rustiger te slapen. Mocht je kindje naast (of door) de medische aandoening gedragsmatige slaapproblemen hebben, dan staan wij uiteraard voor je klaar om dat aan te pakken.