Blog

De 5 meest gestelde vragen en ons antwoord daarop

8 oktober 2019, door By Sleep

Het leek ons goed om de 5 meest gestelde vragen over de slaap van je kindje nog eens uit te lichten. Deze vragen worden tenslotte niet voor niets het meest gesteld!

1. Wanneer slaapt mijn baby door?

Hoe vaak heb jij deze vraag al op Google ingetypt? En hoe veel verschillende antwoorden kreeg je vervolgens? Wij kunnen het ons voorstellen dat dit enorm verwarrend kan zijn. Het begint namelijk met de vraag: wat is doorslapen eigenlijk? Sommige ouders vinden dat hun baby doorslaapt als ze hem tussen 19:00 en 7:00 uur niet horen. Anderen bedoelen met doorslapen dat hun baby later op de avond (bijvoorbeeld om 23:00 uur) een voeding krijgt en dan lekker gaat slapen tot 6:00 of 7:00 uur. Wij komen ook ouders tegen die zeggen dat hun kindje doorslaapt, maar dat ze de baby wel meerdere keren in de nacht voeden of helpen met een speentje. De meningen zijn er dus over verdeeld. Wij definiëren doorslapen als “je baby kan 8 tot 12 uur aan een stuk slapen zonder afhankelijk te zijn van een ouder of verzorger”.

Het allerbelangrijkste om je te realiseren is dat iedere baby anders is. Iedere baby heeft immers een eigen karakter, een eigen start van zijn leventje en iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Laat je dus vooral niet uit het veld slaan door succesverhalen van vriendinnen en geef je kindje de tijd.

Wil je weten wat de algemene richtlijnen zijn die wij volgen? Lees het dan hier. Je kan ons natuurlijk ook even bellen, dan kijken we samen naar wat je van je kindje mag verwachten en wat je voor jouw kindje kan doen om hem te helpen (mocht dat nodig zijn).

2. Wat is een goed slaapschema voor mijn baby?

Ben je op zoek naar een slaapschema voor je baby van 6 maanden of wil juist weten of je kindje van 3 jaar overdag nog moet slapen? Wij schreven er een blog over. Hierin vind je richtlijnen voor de slaapbehoefte van je kindje per leeftijdscategorie, het aantal overdagslaapjes en een richtlijn voor de wekkertijd (het is met name goed om de maximale wakkertijd tussen het laatste slaapje en de avond-bedtijd niet te overschrijden). Ook geven wij een voorbeeldschema van hoe je dag er uit zou kunnen zien.

3. Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Deze vraag staat ook zeker in de top 5 meest gestelde vragen. Hiervoor geldt ook weer dat ieder kindje anders is en dit slechts richtlijnen/gemiddelden zijn. Kijk vooral goed naar je kindje. Is hij vrolijk, groeit hij volgens zijn eigen lijn en ontwikkelt hij zich goed? Zo ja, dan krijgt je kindje vermoedelijk voldoende slaap. Merk je dat hij snel boos of hangerig is, niet vrolijk wakker wordt en (over)vermoeid lijkt, dan kan een beetje extra slaap misschien geen kwaad.

 • Leeftijd 0-2 maanden
  • Slaap per 24 uur: 14-17 uur
  • Nachtslaap: varieert
  • Totale overdagslaap: varieert
  • Aantal overdagslaapjes: varieert
  • Wakkertijden: 1 tot 2 uur (korter kan)
 • Leeftijd 3 maanden
  • Slaap per 24 uur: 12-17 uur
  • Nachtslaap: 9-12 uur
  • Totale overdagslaap: 3-5 uur
  • Aantal overdagslaapjes: 3 tot 5 keer
  • Wakkertijden: 1 tot 2 uur (korter kan)
 • Leeftijd 4 maanden
  • Slaap per 24 uur: 13-17 uur
  • Nachtslaap: 10-12 uur
  • Totale overdagslaap: 3-5 uur
  • Aantal overdagslaapjes: 3 tot 5 keer
  • Wakkertijden: 1 tot 2,5 uur
 • Leeftijd 5 maanden
  • Slaap per 24 uur: 12-15 uur
  • Nachtslaap: 11,5 uur
  • Totale overdagslaap: 3-4 uur
  • Aantal overdagslaapjes: 2 tot 5 keer
  • Wakkertijden: 1,5 tot 2,5 uur
 • Leeftijd 6-8 maanden
  • Slaap per 24 uur: 12-15 uur
  • Nachtslaap: 11 uur
  • Totale overdagslaap: 3,5 uur
  • Aantal overdagslaapjes: 3 keer
  • Wakkertijden: 2 tot 3 uur
 • Leeftijd 9-12 maanden
  • Slaap per 24 uur: 12-15 uur
  • Nachtslaap: 11 uur
  • Totale overdagslaap: 3 uur
  • Aantal overdagslaapjes: 2 keer
  • Wakkertijden: 3 uur
 • Leeftijd 13-18 maanden
  • Slaap per 24 uur: 11-14 uur
  • Nachtslaap: 11 uur
  • Totale overdagslaap: 2,5 uur
  • Aantal overdagslaapjes: 1 of 2 keer
  • Wakkertijden: 2 tot 4 uur
 • Leeftijd 18 maanden-2,5 jaar
  • Slaap per 24 uur: 11-14 uur
  • Nachtslaap: 11 uur
  • Totale overdagslaap: 2 uur
  • Aantal overdagslaapjes: 1 of 2 keer
  • Wakkertijden: 4 tot 5 uur
 • Leeftijd 2,5 jaar en ouder
  • Slaap per 24 uur: 10-13 uur
  • Nachtslaap: 10-13 uur
  • Totale overdagslaap: verschilt per kind
  • Aantal overdagslaapjes: 0 of 1 keer
  • Wakkertijd: 5,5 uur of 12 uur (afhankelijk van wel of geen overdagslaapje)

* Bronnen: National Sleep Foundation en The Sleep Lady®

4. Mijn peuter wil niet slapen.

Is bedtijd een strijd bij jullie thuis? Is je peuter niet in bed te krijgen of komt hij eindeloos vaak zijn bed weer uit? Je bent niet de enige! Wij horen dit heel erg vaak en dit is goed aan te pakken met slaapcoaching (mits er geen medische oorzaak is voor het slechte slapen). Bij de voorbereiding kijken wij in eerste instantie altijd naar de slaaphygiëne, zoals: is de kamer rustig of hangt er heel druk behang, is het donker of komt er juist heel veel licht binnen en welke temperatuur is het op de kamer. De volgende stap is het bedenken van een goede bedtijdroutine. In de FAQ onder het kopje “bedtijd” vind je een voorbeeld hiervan. Een bedtijdroutine heeft een belangrijke functie. Het helpt je kindje namelijk loskomen van de dag en zich voor te bereiden op de nacht. Als je de bedtijdroutine zo timet dat je jouw peuter in zijn slaapwindow in bed legt, dan help je hem het meest om makkelijker in slaap te vallen.

Is er nog steeds veel strijd? Dan gaat je peuter mogelijk te laat naar bed. Het is goed om de wakkertijd in de gaten te houden. Bij de vorige vraag geven wij een advies over een geschikt wakker window per leeftijd. Met peuters kan je ook heel goed afspraken maken waarvoor ze een sticker of stempel kunnen verdienen. Een afspraak zou kunnen zijn “Bij bedtijd ga je lekker in je bedje liggen en je blijft in je bed totdat het ochtend is” of “Je mag opstaan als het slaapschaap zegt dat het dag is”.

Bij opstandige peuters is het vooral heel erg belangrijk dat je duidelijk en consequent bent. Je hoeft daarbij helemaal niet boos of onaardig te zijn. Als het maar duidelijk is. Dan weet je peuter waar hij aan toe is en zal het naar bed gaan een heel stuk makkelijker gaan.

Zie je het niet zitten om het alleen aan te pakken? Laat het ons weten, dan kijken wij graag mee en bedenken we samen een goed plan van aanpak. Succes!

5. Waarom wordt mijn kind zo vroeg wakker?

Deze vraag kan ook zeker niet missen in onze top 5 meest gestelde vragen. Want o wat is dit een moeilijk vraagstuk voor ouders. Je kindje wordt om 5 uur wakker en is klaar om aan de dag te beginnen (of juist nog helemaal niet, maar weer in slaap vallen wil maar niet lukken).

Als wij adviseren over early rising, dan kijken wij uiteraard ook naar de leeftijd van je kindje. Zo adviseren wij voor baby’s van 6 tot 18 maanden de aanpak die je hier kan lezen en voor oudere kindjes een iets andere methode, die je hier kan lezen.

Mail ons op contact@by-sleep.com of bel ons op 070-4061821

Andere vraag?

Heb je andere vragen of vind je het fijn als wij eens met je mee kijken naar de slaap-situatie met jouw kindje? Bel of mail ons dan snel!