Blog

Je baby’s temperament

30 oktober 2019, door By Sleep

Dat iedere baby anders is, weet je vast allang. Maar wat zegt het temperament van je baby eigenlijk over haar slaapgedrag? En wat kan je doen om je baby te helpen? Wij leggen het hieronder uit.

Definitie temperament

Als je je gaat verdiepen in de term ‘temperament’ dan kom je het vaak tegen in combinatie met de termen ‘karakter’ en ‘persoonlijkheid’. Temperament, karakter en persoonlijkheid lijken op elkaar, maar betekenen niet hetzelfde.  Temperament is de primaire, aangeboren manier waarop je baby reageert op haar omgeving. Het karakter van je baby wordt gevormd door haar temperament en haar omgeving. Een karakter is dus niet aangeboren, maar moet zich nog ontwikkelen. Het karakter groeit vervolgens door de jaren heen uit tot de persoonlijkheid. Op het temperament van je baby heb je geen invloed en broertjes en zusjes kunnen een heel ander temperament hebben, ook als zij dezelfde ouders hebben.

Welke factoren zijn relevant?

Als je het temparement van je baby wilt bepalen, dan kan je kijken naar de volgende factoren:

 • Hoe actief/bewegelijk is je baby?
 • Hoe voorspelbaar is je baby?
 • Hoe reageert je baby op iets nieuws?
 • Hoe intens of juist gemakkelijk reageert je baby?
 • Wat is het humeur van je baby?
 • Hoe goed kan je baby zich concentreren? Is je baby snel afgeleid?
 • Hoeveel stimulans heeft je baby nodig om op iets te reageren?
 • Hoe gevoelig reageert je kindje op prikkels van buitenaf?

Welke typen temperament kennen we?

Alle baby’s zijn anders en alle baby’s hebben een andere benadering nodig. Toch kan het handig zijn om een aantal typen te onderscheiden. In de Gentle Sleep Coaching®werken wij met zes typen baby’s. Hieronder volgen de eigenschappen per type.

De alerte baby

 • Sociaal en actief
 • Prikkelgevoelig
 • Moeite met het afsluiten voor de buitenwereld
 • Sterk willetje en vastberaden
 • Heftige driftbuien
 • Heeft duidelijke grenzen nodig

De kieskeurige baby

 • Wil graag dat dingen op haar manier gaan
 • Koppig
 • Snel gefrustreerd
 • Kan huilen alsof de wereld vergaat
 • Wijs
 • Creatief en vindingrijk

De gemakkelijke baby

 • Easygoing
 • Past zich goed aan
 • Sociaal en vrolijk
 • Bereikt mijlpalen en sprongen precies volgens schema
 • Gemakkelijk te troosten
 • Gemakkelijk ergens mee naartoe te nemen
 • Niet veel last van veel prikkels

De ‘high needs’ baby

 • Intens
 • Veeleisend
 • Ontevreden en onvoorspelbaar
 • Super sensitief
 • Prikkelgevoelig
 • Extreem actief
 • Heeft constant aandacht nodig

De langzame of warme baby

 • Gevoelig
 • Verlegen/moet even wennen aan nieuwe dingen of mensen
 • Voorkeur voor voorspelbaarheid en regelmaat
 • Voorzichtig en doordacht

De huilbaby

 • Huilt meer dan 3 uur per dag, minimaal 3 dagen per week, gedurende een periode van 3 weken
 • Intens
 • Actief
 • Gevoelig

Misschien denk je bij sommige eigenschappen “nou lekker, ben je mooi klaar mee”, maar ieder temperament heeft ook zeker zijn mooie kanten. Zo worden veel alerte baby’s later erg succesvolle ondernemers, zijn high needs baby’s erg gepassioneerd en zijn de langzame baby’s stabiel, rustig en voorspelbaar. Probeer dus zeker ook de sterke kanten van het temperament van je baby te belichten!

De invloed van temperament op slaap

Het temperament van je baby zegt heel veel over haar slaapgedrag en slaapontwikkeling. Zo heeft een alerte baby meer tijd nodig om in slaap te vallen, is een gemakkelijke baby snel van slag als je afwijkt van het schema of de routine en slaapt een huilbaby veel onrustiger dan een langzame/warme baby.

Wat je kan doen om je baby te helpen?

Als eerste is het handig om te kijken welk temperament jouw baby heeft. Vervolgens is het raadzaam om jouw verwachtingen en aanpak daarop aan te passen. Heb je een alerte baby? Probeer dan de hoeveelheid prikkels te beperken en help je baby bij het slapen gaan om zich te afsluiten van de wereld (bijvoorbeeld met een rustige bedtijdroutine, een donkere kamer, weinig tot geen interactie als ze in de nacht wakker wordt etc. Iets wat overigens bij alle type baby’s helpt, maar bij een alerte baby is het net wat belangrijker). Heb je een huilbaby, verwacht dan niet van haar dat ze eindeloos mee kan koffiedrinken, boodschappen doen enzovoorts, maar biedt haar ook de rust en regelmaat waar ze behoefte aan heeft. Hiermee voorkom je oververmoeidheid en overprikkeling.  Overprikkeling kan weer leiden tot moeilijker slapen. Bij de wat gevoeligere typen is het verstandig om je goed aan het (natuurlijke) schema te houden en om de gebeurtenissen voorspelbaar te houden.

Meer weten?

Wil je gericht advies over het temperament van jouw baby of kan je wel wat hulp gebruiken bij het slaapgedrag van je kindje? Laat het ons dan weten. We informeren je graag over de mogelijkheden.