Blog

Slaap(coaching) bij tweelingen

7 januari 2020, door By Sleep

Tweelingen slapen natuurlijk ook. De ene tweeling slaapt beter dan de andere en soms slaapt een van de twee goed, maar de andere niet. Kan je een tweeling ook coachen zodat ze beter gaan slapen? Het antwoord is ‘Ja’! Natuurlijk kan je tweelingen slaapcoachen en daarmee meer rust en slaap terugbrengen in het hele gezin. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Maak een plan van aanpak

Hoe dit plan eruit moet zien is natuurlijk afhankelijk van je situatie en van de leeftijd van je tweeling. Als je kindjes een kamer delen en je hebt een goede en een slechte slaper, dan kan je ervoor kiezen om ze tijdens de coaching even uit elkaar te halen. Het is handig om de slechte slaper dan in zijn vertrouwde omgeving te laten en de goede slaper tijdelijk op een andere kamer te leggen. Slapen beide kindjes slecht, dan kan je ervoor kiezen om ze tegelijk te coachen of om ze een voor een aan te pakken. Veel gezinnen kiezen er in dat geval voor om de slechtste slaper als eerste te coachen.

Hebben je kindjes een aparte kamer en wil je ze tegelijk coachen? Dan is het handig om met minimaal 2 volwassenen de coaching te doen. Dan kan bijvoorbeeld de ene ouder het ene kindje coachen en de andere ouder het andere kindje. Zo voorkom je dat je midden in de nacht tussen twee kindjes heen en weer rent, terwijl je partner lekker ligt te slapen.

Heb je wat oudere kindjes, bespreek dan met hen wat je plan is en laat ze meebeslissen over de aanpak. Dit kan je natuurlijk een beetje sturen zonder dat ze het door hebben, maar dan hebben zij het gevoel dat ze mogen meedenken en krijg jij er meer gemotiveerde kinderen voor terug (win-win).

Houd een slaaplog bij

Vind je het lastig om te bepalen wie nu slechter slaapt en wie nu eigenlijk wie wakker maakt? Dan kan het heel verhelderend zijn om een week een slaaplog bij te houden. In het log kan je het volgende bijhouden:

  • Voedingstijden (indien van toepassing)
  • Overdagslaapjes (tijdstip start slaapje en duur slaapje)
  • Bedtijd (tijdstip in bed en duur in slaap vallen)
  • Wakker momenten in de nacht (tijdstip, duur en wat gebeurde er precies)

Een slaaplog kan heel confronterend zijn, maar het geeft je ook inzicht in patronen en gebeurtenissen. Die informatie kan je helpen bij het bepalen van je aanpak.

 Maak een slaapplan

Als je hebt uitgedacht wie waar gaat slapen en wie als eerste wordt gecoacht, dan kan je een slaapplan maken. Houd er daarbij rekening mee dat beide kindjes hun eigen persoonlijkheid en eigen temperament hebben. Het is daarom goed om voor ieder kindje een eigen plan te maken, want wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet automatisch ook te werken.

Doordat je vooraf een slaapplan maakt, heb je voor jezelf een richtlijn om aan vast te houden. Wat je plan ook is, het is goed om dat een langere tijd consequent door te zetten zodat je het echt een kans geeft. Leren lopen doe je ook niet in 1 of 2 dagen. Hetzelfde geldt voor het leren om zelfstandig in slaap te vallen en om door te slapen.

Neem de tijd

Het coachen van een tweeling kan meer tijd kosten dan de coaching van een individueel kind. Zowel in uren op de dag/nacht die je erin moet stoppen, als in aantal dagen voordat je verbetering ziet. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar als je er rekening mee houdt in plaats van je er tegen verzet, dan lukt het waarschijnlijk beter om door te zetten.

Creëer de juiste omstandigheden

Het helpt je kindjes enorm als je de omstandigheden om lekker te slapen optimaliseert. Hang bijvoorbeeld verduisterende gordijnen op, gebruik rustige kleuren en een effen behang en gebruik eventueel een white noise om omgevingsgeluid te filteren. Lees hier meer over slaaphygiëne.

Slapen je kindjes tijdelijk niet samen, check dan ook even de andere kamer. Wellicht is daar nog wat werk aan de winkel. Het zou zonde zijn als je goede slaper ineens wakker wordt van te veel licht van de straat.

Ga aan de slag

Kies een startdatum en zorg ervoor dat eventuele voorbereidingen dan af zijn. En als je start, ga er dan helemaal voor! Het kan zwaar zijn om een tweeling te slaapcoachen, dus wees lief voor jezelf, vraag niet te veel van jezelf op andere vlakken en schakel hulp in waar kan. Misschien heb je wel een lieve moeder die even boodschappen voor je wil doen, een vriendin die de kids in hun wakkertijd even mee naar buiten wil nemen zodat jij kan bijslapen of een collega die wat werk van je wil overnemen (of in ieder geval een tijdje even niet aan je kop kan zeuren).

Schakel hulp in

Vind je het toch een beetje spannend of vind je het gewoon prettig als iemand met je meekijkt en je waar nodig een pep-talk geeft, dan is het heel normaal om hulp in te schakelen. Uiteraard ben je bij ons van harte welkom en denken we graag mee hoe we je het beste kunnen helpen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Bel ons!

Wij helpen je graag tijdens het slaapcoachen van je tweeling!