Blog

Verhuizen

19 mei 2020, door By Sleep

Gaan jullie binnenkort verhuizen? Hebben jullie een klein kindje? En vraag je je af hoe je dit het beste kan aanpakken met de slaap van je kindje? Lees dan snel onze tips!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Vertel je kindje dat jullie binnenkort gaan verhuizen. Leg dan uit wat verhuizen betekent en misschien kan je je kindje het nieuwe huis al laten zien. Vertel ook hoeveel nachtjes het nog slapen is voordat het zover is.

Heb je een dreumes en denk je dat hij dat niet begrijpt? Vertel het toch! Hij snapt misschien niet het hele verhaal, maar hij pikt meer op dan je zou verwachten. Heb je een peuter, dan kan je een overzicht maken waarop hij de nachtjes kan afkruisen.

Is je kindje niet gewend om op een andere plek te slapen? Dan is het goed om hem in het nieuwe huis in zijn vertrouwde bedje te laten slapen en om wat vertrouwde spullen uit zijn oude kamer dichtbij te hebben. Als je heel erg graag een nieuw bed voor hem wilt kopen, doe dat dan tijdig en laat hem in het oude huis aan het nieuwe bed wennen. Dan zijn er straks niet te veel nieuwe dingen in één keer.

Als je in het nieuwe huis nog geen gordijnen hebt, dan kan het handig zijn om een rol vuilniszakken en wat tape aan te schaffen. Dan kan je de ramen van zijn kamer afplakken om toch een donkere slaapplek voor je kindje te creëren.

Begin uitgerust

Probeer de verhuizing niet oververmoeid te beginnen. Uitgeruste kindjes zijn flexibeler en kunnen zich beter aanpassen aan veranderingen. Dus probeer je kindje de dagen voor de verhuizing goed te laten slapen in de nacht en overdag. Dit kan lastig zijn, omdat je misschien zelf gehaast of gespannen bent door de verhuizing. Het kan helpen om hulp in te schakelen of om ook voor jezelf dingen te plannen waar je van ontspant.

Herkenning van thuis

Neem herkenning van het oude thuis mee, zoals (niet gewassen) beddengoed, de knuffels waar hij mee slaapt, voorleesboekjes die jullie veel lezen en het muziekdoosje of het white noise geluid waar je kindje aan gewend is. De geur van de lakentjes en zijn knuffels geven hem vertrouwen bij het slapen en de voorleesboekjes en het geluid geven rust bij het in slaap vallen.

Samen kamertje bekijken/inrichten

Als je echt in het nieuwe huis gaat wonen, dan kan je samen met je kindje het huis bekijken (voor zover je dat nog niet had gedaan). Vertel hem wat je ziet (badkamer, keuken, kamer voor papa en mama etc.) en vertel hem waar zijn nieuwe kamer is (“En kijk, jij mag hier gaan slapen. Wat een lekker plekje!”). Dan kan je samen zijn bedje opmaken, wat vertrouwd speelgoed neerzetten en wat tijd doorbrengen op zijn kamer.

Ritme en slaapsignalen

Blijf goed naar je kindje kijken. Het is goed om op zijn schema, zijn slaapsignalen en zijn gedrag en humeur te blijven letten en daar ook op te anticiperen. Vlak na de verhuizing ben je geneigd om snel uit te pakken en dingen te regelen. Probeer geen overdagslaapjes te skippen, omdat het wat beter uitkomt door de drukte van de verhuizing. Je kindje zal in de nacht beter slapen als de biologische klok zoveel mogelijk gelijk blijft en hij niet overprikkeld of oververmoeid raakt.

Bedtijdroutine

In het nieuwe huis, vooral in het begin, is het goed om een bedtijdroutine aan te houden die zo veel als mogelijk op de routine thuis lijkt (kijk voor meer informatie over bedtijdroutine hier). Je kan overigens wel wat extra tijd nemen voor het in bed leggen en geruststellen voor het slapen gaan. Sommige kindjes vinden een nieuwe omgeving spannend en dat is heel begrijpelijk. Volwassenen vallen ook niet altijd direct in slaap op een onbekende plek. Spanning en slapengaan vaak niet goed samen, dus help je kindje met het wegnemen van de spanning.

Meer informatie?

Wil je ons liever spreken om te sparren over de slaap van je kindje in combinatie met de verhuizing?