Blog

Corona en slaap

18 september 2020, door By Sleep

Heeft dit Coronatijdperk ook bij jouw kindje de slaap volledig ontregeld? En heb je in de stress van de lock-down, het thuiswerken en daarna de zomervakantie nog niet de ruimte gehad om dit weer aan te pakken? Maar slaapt je kindje inmiddels al weken bij jullie in bed, gaat ze veel later naar bed dan je zou willen of wordt ze juist heel vroeg wakker? Wij krijgen de laatste tijd veel hulpvragen over slaapproblemen die tijdens Corona zijn ontstaan of erger zijn geworden.

Verstoord ritme

Je bent niet de enige! Het is al best een lange tijd onrustig. Begin maart ging de wereld op slot en heerste er veel onzekerheid. Dat werd gecombineerd met veel stress en een ander ritme. Ouders moesten thuiswerken, terwijl er geen opvang voor de kleintjes was. Toen veel kindjes gewend waren aan het nieuwe ritme thuis, ging de opvang weer open en de scholen gedeeltelijk. Dat was weer zoeken naar een nieuw ritme. Ritme gevonden, basisscholen weer hele dagen les. En daar moest je weer een nieuw ritme zoeken. Met een beetje pech in combinatie met de opvang die ieder moment kon bellen om te zeggen dat je baby een snotneus had en direct moest worden opgehaald (terwijl jij net in een videomeeting zit). Goed, ook daar wist je een draai aan te geven en vond je een ritme, maar toen begon de zomervakantie. De zomerperiode is onder normale omstandigheden vaak al lastig voor kindjes die slecht slapen. Het is warm en het is lang licht, een andere slaapplek tijdens de vakantie en wederom een ander ritme dan normaal.

Die onrust, die spanning en dat steeds veranderende ritme voelen kindjes goed aan. De kleinste baby’s reageren daar al op en alle kindjes doen dat op hun eigen manier. Wij hoorden veel over peuters die terugvielen op het gebied van zindelijkheid, dreumesen die enorme driftbuien kregen en vooral veel ontregelende slaappatronen.

Herstel het ritme

Het is dus allemaal heel verklaarbaar. Je hoeft je niet schuldig te voelen, want jij hebt gewoon je allerbest gedaan om alles op de rit te krijgen (en te houden). Gelukkig lijkt het erop dat er nu een wat rustigere periode aankomt. Dit is een mooie kans om het ritme weer op te pakken en eventuele slaapproblemen aan te pakken.

Veel kindjes zullen bij het krijgen van een vast ritme weer vertrouwen krijgen en daarmee kunnen al veel van de slaapproblemen ‘vanzelf’ oplossen. Je kan bijvoorbeeld een mooi schema bedenken waarbij je maaltijden/voedingen en slaapjes plant. Afhankelijk van wat je zelf fijn vindt en het type kindje kan je het schema heel strikt naleven of meer als richtlijn aanhouden.

Hardnekkigere slaapproblemen

Zijn de slaapproblemen hardnekkiger? Dan kan het goed zijn om daar een apart plan voor te maken. Een schema is daarbij ook noodzakelijk, want beter slapen gaat hand in hand met een vast ritme. Daarnaast kan je een aanpak bedenken hoe je jouw kindje naar bed brengt en wat je reactie is als je kindje in de nacht wakker wordt. Door het vooraf te bedenken, lukt het beter om consequent te zijn. En consequent zijn is het geheim voor succes in de slaapcoaching! Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kan je het plan met haar bespreken en een beloningssysteem afspreken. Wij werken zelf graag met een stickersysteem.

Meer info

Lees gerust ook onze andere blogs waarin we meer schrijven over schema’s, slaapbehoefte per leeftijd en verschillende slaapproblemen. Wil je liever dat we met je meekijken naar jouw specifieke situatie, neem dan contact met ons op!

Bel of mail ons!

Wij zijn telefonisch en per e-mail goed bereikbaar, bel ons gerust voor je vragen rondom slaap en slaapcoaching.
Pakketten illustratie
Richtingwijzer van de Pakketten. Welk pakket past het beste bij mij? Lees de informatie en neem contact met ons op!