Blog

Volle Maan

29 oktober 2020, door By Sleep

Volle maan, door sommigen oh zo gevreesd, door anderen omarmd en weer anderen hebben er geen weet van. Elke 28 dagen is het volle maan. Zo ook woensdag 31 oktober. Misschien merk je zelf wel iets aan je slaap of hoor je weleens mensen zeggen dat ze bij volle maan slecht slapen. Hoe zit dit nu eigenlijk? Wij zochten het uit.

Wetenschappelijk Onderzoek

In artikelen over het verband tussen slecht slapen en volle maan wordt vaak een Zwitsers (2013) en een Zweeds onderzoek (2014) aangehaald. In het Zwitserse onderzoek ontdekte men per ongeluk dat de 33 proefpersonen rond volle maan minder melatonine (het slaaphormoon) aanmaakten, er vijf minuten langer over deden om in slaap te vallen en dat zij korter en minder diep sliepen. Het Zweedse onderzoek ging hier dieper op in en concludeerden dat hun 47 proefpersonen gemiddeld 20 minuten korter sliepen tijdens volle maan, maar ook dat hun REM-slaap gemiddeld 30 minuten langer was. Heel duidelijk bewijs gaven deze onderzoeken nog niet, maar de wetenschap was hiermee wel uitgedaagd om het verder te onderzoeken.

Kritische noot

Er volgden nog veel onderzoeken. De wetenschappers konden alleen geen hard bewijs vinden voor het verband tussen de stand van de maan en het menselijke slaapritme. Critici voeren aan dat het Zwitserse en Zweedse onderzoek zo kleinschalig was, dat men daar geen harde conclusies uit mag trekken. Verder wordt gezegd dat het Zwitserse onderzoek niet (in)gericht was op het onderzoeken van dit verband. Pas achteraf bedachten de onderzoekers dat ze hun resultaten konden vergelijken met de maankalender. Tot slot lees je als kritische noot dat er tijdens de volle maan oudere mensen werden onderzocht en dat oudere mensen over het algemeen minder slapen.

Feit of Fabel?

Maar is het nu een feit of een fabel dat we slechter slapen bij volle maan? Die vraag is dus nog niet wetenschappelijk beantwoord. Er zijn aanwijzingen die die richting op wijzen, maar hard bewijs is er (nog) niet.

Los daarvan zweren velen erbij dat de maan invloed heeft op onze energie, ons humeur en onze slaap. En als jij dat zo ervaart, dan heb je misschien helemaal geen wetenschappelijk bewijs nodig, maar heb je meer aan een maankalender. Als je weet dat het volle maan wordt, dan kan je daar vast rekening mee houden. Want ervan bewust zijn en accepteren dat het zo is, kost je minder energie dan je ertegen te verzetten. En die energie heb je juist bij slechte nachten zo hard nodig.

En hoe zit het met onze kinderen?

Kinderen staan nog veel dichter bij de natuur en bij hun gevoel dan wij volwassenen. Het zou daarom best kunnen dat zij meer voelen van verschijnselen zoals de stand van de maan. Zeker op de (hoog) gevoelige en sensitieve kindjes kan de maan een sterkere uitwerking hebben.

We kunnen helaas niet met zekerheid zeggen of de maan daadwerkelijk invloed heeft op het slaapgedrag van je kindje. Maar als je zelf merkt dat je kind overdag drukker is en de nachten onrustiger zijn tijdens volle maan, dan kan je proberen om overdag ook wat actievere dingen te gaan doen, zorg ervoor dat de kamer van je kindje goed donker is en houd je in deze tijd extra aan het vaste ritme en de vaste routines. Baat het niet, dan schaadt het niet 😉

Meer weten?

Wil je meer lezen over slaap bij jonge kinderen of over slaapcoaching, kijk dan nog even verder op onze site.