Blog

Is jouw ledikantje veilig?

12 april 2021, door By Sleep

Onlangs bleek uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) dat een kwart van de onderzochte ledikantjes niet voldoet aan de veiligheidsnorm. Schokkend vonden wij zelf. En daarom willen wij dit nog eens extra onder de aandacht brengen.

Als (aanstaande) ouder wil je natuurlijk het allerbeste voor je kind. Veiligheid is daarbij heel belangrijk. Er zijn veel adviezen over veilig slapen en er worden belangrijke veiligheidseisen aan de babyuitzet gesteld.

Uit het onderzoek van de NVWA blijkt maar weer dat je altijd zelf ook goed moet blijven opletten. Daarom is het handig om kennis te hebben van die adviezen en veiligheidseisen. Wij zetten de belangrijkste dingen voor je op een rijtje.

Veilig slapen

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en het voorkomen van wiegendood. De geleerden zijn er nog niet helemaal over uit, maar er zijn wel een aantal veiligheidsadviezen geformuleerd waarmee je jouw baby veilig(er) kan laten slapen.

  • Leg je baby op zijn rug in bed.
  • Leg je baby in een eigen bedje of wieg.
  • Leg je baby in een slaapzak.
  • Zorg ervoor dat het bed verder leeg is.

Wil je meer lezen over deze adviezen en het waarom, lees dan hier verder.

Ledikant

Een ledikant wordt vaak gebruikt voor baby’s en kinderen tot ongeveer 2,5 jaar. Let bij de aanschaf van een ledikant in ieder geval op het volgende:

Afmeting

  • Het ledikant is bij voorkeur minimaal 55 cm breed, zodat het kindje alle ruimte heeft om te draaien. Het bedje is groot genoeg zolang een kind in de lengte een speling heeft van 20 cm.

Afwerking

  • Een houten ledikant moet splintervrij zijn. Een harde houtsoort, bijvoorbeeld beukenhout, is het meest geschikt.
  • Let er op dat de verschillende onderdelen van het bedje stevig met elkaar verbonden zijn.
  • Het ledikant is glad afgewerkt zonder gevaarlijke uitsteeksels, punten, scherpe randen of schroeven. Op de bovenkant van het bedje mogen geen uitstekende knopvormige delen zitten waar het kind makkelijk aan kan blijven haken.

Bodem

  • De bodem van een ledikant bestaat meestal uit latten of een geperforeerde hardboardplaat. Een lattenbodem ventileert het best.
  • De bodem mag niet doorzakken. Let bij een verstelbare bodem op of de vergrendeling in orde is.

Zijwanden

  • De zijwanden van een ledikant (vanaf de bedbodem) zijn minimaal 60 cm hoog.
  • De meeste ledikanten hebben spijlen. De afstand tussen de spijlen van een ledikant ligt, net als in een box, tussen de 4,5 en 6,5 cm. Als de spijlafstand groter is, kan het kind tussen de spijlen doorglijden. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem. Lopen ze tot halverwege het bedje, dan kan het kind makkelijk op de halfdichte zijkant klimmen en uit bed vallen.
  • Het is handig als een van de zijwanden weg geklapt kan worden. Heeft het ledikant opklapbare zijwanden, dan moeten deze voorzien zijn van een kinderveilige sluiting. Deze sluitingen open je door twee handelingen tegelijk uit te voeren. Voor een kind is dit heel moeilijk.
  • Een eenvoudige in- en uitstapmogelijkheid is handig zodra het kind groot genoeg is om zelf uit bed te komen. Er zijn bedjes te koop waarbij uit één van de zijwanden de spijlen verwijderd kunnen worden, zodat het kind zelf in en uit bed kan stappen. Let er wel op dat het kind de spijlen niet zelf kan verwijderen.

Bron: Veiligheid.nl

In het kader van het onderzoek en het artikel op NU.nl hebben wij ervoor gekozen om in dit blog alleen de veiligheidseisen van het ledikant te noemen. Er worden ook specifieke eisen gesteld aan bijvoorbeeld de wieg en het beddengoed. Kijk maar eens op de site Veiligheid.nl voor meer informatie.

 

Behoefte aan overleg?

Vind je het fijn om verder te praten over de manier waarop je jouw baby naar bed kan brengen of kom je er niet uit met alle adviezen en eisen, neem dan gerust contact met ons op via mail of telefoon.