Blog

Slaap en vakantie

13 juli 2021, door By Sleep

Gaan jullie binnenkort met vakantie? Gaat jullie baby, dreumes of peuter mee? En maak je je nu al zorgen om hoe het straks met slapen zal gaan? Lees dan snel onze tips!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Vertel je kindje dat jullie binnenkort met vakantie gaan. Vertel waar jullie heen gaan en hoeveel nachtjes jullie nog moeten slapen voordat het zover is. Heb je een dreumes en denk je dat hij dat toch niet begrijpt? Vertel het toch! Hij snapt misschien niet het hele verhaal, maar hij pikt meer op dan je zou verwachten. Heb je een peuter, dan kan je een overzicht maken waarop hij de nachtjes kan afkruisen.

Is je kindje niet gewend om in een ander bedje te slapen en kan je een campingbedje meenemen? Dan kan het helpen om hem een paar nachtjes voor de vakantie al in het campingbedje te laten slapen. Je kan hem vertellen dat dit zijn bedje wordt tijdens de vakantie en dat hij nu vast een paar nachtjes mag oefenen in dat bedje. Je kan het campingbedje samen in zijn kamer opzetten en nog even in en om het bedje spelen. Zo raakt hij bekend met de slaapplek.

Het kan handig zijn om een rol vuilniszakken en wat tape mee te nemen. Dan ben je niet afhankelijk van de gordijnen van jullie vakantieadres en kan je zelf de ramen afplakken als het toch te licht is op de slaapplek van je kindje.

Begin uitgerust

Probeer de vakantie niet oververmoeid te beginnen. Uitgeruste kindjes zijn flexibeler en kunnen zich beter aanpassen aan veranderingen. Dus probeer je kindje de dag(en) voor de vakantie goed te laten slapen in de nacht en overdag. Dit kan lastig zijn, omdat je misschien zelf gehaast of gespannen bent met het afmaken van werk, laatste boodschappen, wasjes en inpakken. Op de reisdag zelf kan je hem proberen een extra slaapje te bieden, zodat je voorkomt dat je kindje oververmoeid aankomt.

Herkenning van thuis

Neem herkenning van thuis mee, zoals beddengoed, de knuffels waar hij mee slaapt, voorleesboekjes die jullie veel lezen en het muziekdoosje of het white noise geluid. De geur van de lakentjes en zijn knuffels geven je kindje vertrouwen bij het slapen en voorleesboekjes en geluid geven rust bij het in slaap vallen.

Samen kamertje bekijken/inrichten

Als je aankomt op de plaats van bestemming, dan kan je samen met je kindje jullie huisje/kamer/caravan bekijken. Vertel hem wat je ziet (badkamer, keuken, bed voor papa en mama etc.) en vertel hem waar zijn bedje komt (“en kijk, jij mag hier gaan slapen. Wat een lekker plekje!”). Dan kan je samen het campingbedje opzetten en wat tijd doorbrengen op die plek.

Ritme en slaapsignalen

Blijf goed naar je kindje kijken. Het is goed om op zijn schema, zijn slaapsignalen en zijn gedrag en humeur te blijven letten en daar ook op te anticiperen. Tijdens de vakantie ben je geneigd om veel leuke dingen te doen en overdagslaapjes te skippen omdat dat wat beter uit komt, maar je kindje zal in de nacht beter slapen als hij weet waar hij aan toe is, zijn biologische klok zo veel mogelijk gelijk blijft en hij niet overprikkeld of oververmoeid raakt. Tijdens de vakantie kan het zijn dat je kindje in de avond wat eerder naar bed wil. Wees niet bang voor een vroege bedtijd, want van slapen komt slapen. Ook kan het zijn dat hij overdag een keer ‘per ongeluk’ in slaap valt. Dat is ook niet erg. Probeer dan zodra het kan zijn schema weer op te pakken.

Bedtijdroutine

Tijdens de vakantie is het goed om een bedtijdroutine aan te houden die zo veel als mogelijk op de routine thuis lijkt (kijk voor meer informatie over bedtijdroutine hier). Je kan overigens wel wat extra tijd nemen voor het in bed leggen en geruststellen voor het slapen gaan. Sommige kindjes vinden een nieuwe omgeving spannend en dat is heel begrijpelijk. Volwassenen vallen ook niet altijd direct in slaap op een onbekende plek. Spanning en slapen gaan vaak niet goed samen, dus help je kindje met het wegnemen van de spanning.

Zelfde slaapplek

Probeer tijdens de vakantie de nachten zo veel mogelijk op dezelfde plek door te brengen. Iedere nacht een andere hotelkamer kan heel onrustig zijn voor je kindje.  Het is fijner voor je kindje om in ieder geval in de avond en nacht zo veel mogelijk in dezelfde omgeving te slapen. Vanaf die plek kan je natuurlijk prima dagtripjes doen. Mocht je wel op verschillende plekken slapen, dan is het handig om bij aankomst steeds hetzelfde te doen: ruimte laten zien, samen bedje opzetten (probeer hem steeds in hetzelfde bedje met dezelfde knuffels te laten slapen), beetje spelen op die plek en bij bedtijd zelfde routine plus wat extra tijd nemen om te wennen en rustig te worden.

Enjoy!

De meest belangrijke tip: geniet van de vakantie, geniet van elkaar en ontspan! Alle kindjes vinden het heerlijk om lekker bij papa en mama te zijn. Als je zelf geniet en gelukkig bent, dan zijn kindjes flexibel en genieten met je mee.

Zon - zonnestralen - Zonlicht is goed voor de biologische klok. Daglicht heeft een goed effect op slapen.

Meer weten?

Heb je nog andere vragen over jullie vakantie? Neem dan contact met ons op.