Blog

Wintertijd

25 oktober 2021, door By Sleep

Volgend weekend is het zo ver: wintertijd! De klok gaat van zaterdagnacht 30 oktober op zondagnacht 31 oktober een heel uur achteruit. Het verzetten van de klok kan de dagen aardig verstoren. Vooral kinderen hebben vaak een paar dagen nodig om hieraan te wennen, omdat de natuurlijke ritmes worden uitgedaagd. Wees niet verbaasd als je merkt dat de dagen een beetje onsamenhangend aanvoelen. De volgende tips kunnen het iets makkelijker maken:

  • Zorg er komende tijd voor dat je kindje overdag voldoende slaap krijgt, zodat hij niet oververmoeid is als de nieuwe tijd in gaat. Een uitgerust kind kan een tijdsverandering gemakkelijker opvangen. Je kunt de overdagslaapjes al prioriteit geven een paar dagen voordat de wintertijd ingaat.
  • Anticipeer op de slaapsignalen van je kindje.
  • Besef je dat op zondagavond het slapengaan voor je kind later aanvoelt, omdat het eigenlijk ook later is. We gaan een vol uur achteruit, dus wat op zondag 19:00 uur is, voelt als 20:00 uur aan.
  • Ga ’s morgens met je kind lekker naar buiten. Dit helpt de interne klok aan te passen aan de nieuwe tijd. Probeer in de eerste week tenminste 30 minuten ochtendzonlicht te krijgen om het lichaam te helpen te wennen aan de tijdsverandering. Bij slecht weer kan je de gordijnen openen en eventueel ook de ramen om wat natuurlijk licht binnen laten.
  • Wees flexibel! Een tijdsverandering kan ervoor zorgen dat de dagen een beetje vreemd aanvoelen (zelfs voor een volwassene die begrijpt wat er aan de hand is).

Je kunt vervolgens de wintertijd op twee verschillende manieren aanpakken om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken voor het hele gezin:

De “cold turkey” manier

Cold turkey betekent dat je echt volgens de klok handelt. Dus op zaterdagavond gaat je kindje op de gebruikelijke bedtijd naar bed en de volgende ochtend gaat het opstaan, eten en de overdagslaapjes direct volgens de nieuwe tijd. Je doet dus in feite alsof er niets aan de hand is. Dit kan een beetje een “bumpy road” worden, maar het is voor veel (uitgeruste) kindjes de snelste manier om te schakelen naar de nieuwe tijd.

Heb je een vroege vogel die bijvoorbeeld om 5:30 uur al wakker wordt? Dan kan het zijn dat je op zondagochtend (nieuwe tijd) ineens 4:30 uur op de klok ziet. Geen feest! Wil je toch cold turkey omschakelen, dan kan je je kindje door dit laatste (half) uur van de nacht heen coachen. Hoe je dat doet, kan je lezen in de blogs over vroege vogels baby of vroege vogels peuter.

Verder is het goed om je te realiseren dat je kindje er op zondagavond wat langer over kan doen om in slaap te vallen, omdat het voor zijn gevoel een uur later is. Je legt hem namelijk op de klok om 19:00 uur in bed, maar voor zijn gevoel is het 20:00 uur. Als een kindje (te) laat naar bed gaat, loop je namelijk de kans dat je kindje over zijn slaap window heen is, waardoor het fysiek lastiger kan zijn om snel in slaap te vallen. Lees in dit blog over slaap windows.

De geleidelijke manier

Een geleidelijke overgang kan een goede keuze zijn als je kind overdag slecht slaapt of al oververmoeid is. Je kan deze manier ook gebruiken als hij juist goede slaaptijden heeft en je dit liever niet ziet veranderen.

Start een paar dagen voordat de klok wordt verzet. Leg je kind elke dag een kwartier later in bed. Als hij normaal om 19:00 uur naar bed gaat, dan krijg je het volgende schema:

  • Woensdag om 19:15 uur in bed;
  • Donderdag om 19:30 uur in bed;
  • Vrijdag om 19:45 uur in bed;
  • Zaterdag om 20:00 uur in bed;
  • Zondag 19:00 uur nieuwe tijd in bed.

Pas de eetmomenten en overdagslaapjes van je kindje op dezelfde manier aan (met steeds een kwartier), zodat alles vanaf zondag op de gewone – inmiddels nieuwe – tijden valt.

Vragen?

Heb je vragen over de overgang naar de wintertijd of vind je het fijn te overleggen hoe je het in jouw situatie kan aanpakken? Neem dan gerust contact met ons op.