Blog

Van ledikant naar peuterbed

22 april 2022, door By Sleep

Overweeg je om jouw kindje in een peuterbed te laten slapen? Lees dan hier ons stappenplan om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Veilig slapen - baby in wieg - baby in co-sleeper

De overgang naar een groot jongens- of groot meisjesbed kan met name voor slechte slapers en voor (de ouders van) pittige karaktertjes een grote stap zijn. Want hoe leuk is het dat je nu zelf je bed uit kan komen en je moeder tot waanzin kan drijven door 25 keer bovenaan de trap haar te roepen?! Minder leuk voor jou, maar met het volgende stappenplan ben je klaar om dit varkentje te wassen.

Stap 1: timing

Bij de leeftijd van 2,5 jaar begrijpen de meeste kindjes de afspraak ‘Ik blijf de hele nacht in mijn bed’. De meeste kindjes zijn echter vanaf de leeftijd van 3 jaar pas echt toe aan een open bed. Het liefst stellen wij de overgang zo lang mogelijk uit, want hoe ouder je kindje, hoe beter je afspraken met hem kan maken. Sommige kindjes hebben er last van als deze overgang samenvalt met andere grote veranderingen, zoals het afleren van een speen, verhuizing of slaapcoaching. Maar als jij en je kindje er klaar voor zijn: go for it!

Stap 2: overweeg een tussenstap

Je kan beginnen met het eruit halen van de zijkant van het ledikant. Bij sommige ledikantjes zit een speciale plank die je in de plaats van de spijlen kan doen, zodat het bedje stevig blijft. Maar een beetje handige papa kan dit vast ook zelf klussen. Leg wat kussens of een extra matrasje op de grond zodat je kindje zacht valt als hij uit het bed rolt.

Stap 3: voorbereiding

Maak je kindje enthousiast over het grote bed. Vertel hem hoe trots je op hem bent dat hij al zo groot is en ga samen het grote bed uitzoeken of in elkaar zetten. Mocht je kindje het allemaal een beetje spannend vinden, dan kan zijn superheld op het nieuwe dekbedovertrek hem steunen als hij het even moeilijk heeft. Mocht het nodig zijn, laat je kindje dan eerst een paar dagen aan het idee wennen voordat je het peuterbed daadwerkelijk in gebruik neemt.

Overgang naar peuterbed

Stap 4: de plek van het peuterbed

Het grote peuterbed kan je bij het ledikant in de kamer zetten (om de overgang wat kleiner te maken) of je kan het bed meteen op de plek van het ledikant zetten. Het kan voor kindjes prettig zijn om het bed in een hoek (of in ieder geval met de lange kant langs de muur) te zetten, zodat hij het gevoel van veiligheid en geborgenheid extra ervaart. Er zijn handige opzetstukken te koop waarmee je een rand aan de open kant kan maken. Hiermee verklein je de kans dat je kindje eruit valt. Leg ook hier voor de zekerheid een extra matras of kussens naast het bed, zodat je kindje een zachte landing maakt, mocht hij er toch uit vallen.

Stap 5: afspraken maken

Maak afspraken met je kindje over wat je van hem verwacht. Bijvoorbeeld: “bij bedtijd mag je lekker in je bedje gaan liggen en daar blijf je totdat het ochtend is”. Breng je kind niet op ideeën en formuleer de afspraken positief, dus niet “jij mag niet uit je bed komen” en herhaal de afspraken regelmatig. Je kan ook samen met je kindje een stickerbord maken waarop hij een sticker mag plakken als hij zich aan de afspraak heeft gehouden.

Stap 6: wees consistent

En dan nu de laatste maar allerbelangrijkste stap: Wees consistent! Vanaf het allereerste begin. Als je kindje uit bed komt, pak je zijn hand en breng je hem terug naar bed. Zeg daarbij dat het tijd is om te slapen en dat hij in zijn bedje mag blijven liggen tot het ochtend is. Beloon je kindje ook overdreven voor het in bed blijven. Het zal hem motiveren om nóg beter zijn best te doen.

Tot slot

Met deze tips moet je een heel eind kunnen komen. Vergeet vooral ook niet om het traphekje bovenaan de trap altijd goed dicht te doen! Want als je kindje een beetje slaperig aan de wandel gaat, is het in ieder geval veilig.

Wil jij je kind niet alleen laten huilen? Kies dan voor ons! Wij gebruiken een liefdevolle, bewezen, milde methode bij het slaapcoachen.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met je mee.