Blog

Zomertijd

21 maart 2023, door By Sleep

Bijna is het weer zo ver: zomertijd! De klok gaat van zaterdagnacht 25 maart op zondagnacht 26 maart om 02.00 uur een heel uur vooruit. Het verzetten van de klok kan de dagen aardig verstoren. Vooral kinderen hebben vaak een paar dagen nodig om hieraan te wennen, omdat de natuurlijke ritmes worden uitgedaagd. Wees niet verbaasd als je merkt dat de dagen een beetje onsamenhangend aanvoelen. De volgende tips kunnen het iets makkelijker maken:

  • Zorg ervoor dat je kindje overdag voldoende slaap krijgt, zodat hij niet oververmoeid is als de nieuwe tijd in gaat. Een uitgerust kind gaat tijdens bedtijd makkelijker slapen. Je kunt de overdagslaapjes al prioriteit geven een paar dagen voordat de zomertijd ingaat.
  • Anticipeer op de slaapsignalen van je kindje.
  • Verduister de slaapkamer van je kind, als licht een probleem is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld verduisterende gordijnen of rolgordijnen. Verduistering bevordert de productie van het slaaphormoon melatonine.
  • Besef je dat het slapengaan voor je kind eerder aanvoelt, omdat het eigenlijk ook eerder is. We gaan een vol uur vooruit, dus wat eerst 18.00 uur was, is nu 19:00 uur (maar het voelt nog steeds als 18.00 uur aan).
  • Ga ’s morgens met je kind vroeg naar buiten. Dit helpt de interne klok aan te passen aan de nieuwe tijd. Probeer in de eerste week tenminste 30 minuten ochtendzonlicht te krijgen om het lichaam te helpen te wennen aan de tijdsverandering. Als het te koud is, open dan de ramen en laat wat natuurlijk licht binnen.
  • Wees flexibel! Wat we al eerder zeiden, een tijdsverandering kan ervoor zorgen dat de dagen een beetje vreemd aanvoelen (zelfs voor een volwassene die begrijpt wat er aan de hand is).

Je kunt vervolgens de zomertijd op twee verschillende manieren aanpakken om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken voor het hele gezin:

De “cold turkey” manier

Zomertijd kan goed nieuws zijn als je kindje altijd vroeg wakker wordt! Wordt hij normaal om 05.00 uur wakker en je verandert niks aan zijn schema, dan wordt hij nu om 06.00 uur wakker.

Je verandert met deze methode dus eigenlijk niks. Verzet alle klokken in huis, wanneer je kind zaterdagavond op zijn normale tijd slaapt. Als je kind even lang slaapt als normaal gesproken, is het door het verzetten van de klok een uur later. Laat vervolgens op zondag alle eetmomenten, overdagslaapjes en andere activiteiten op de nieuwe tijd plaatsvinden.

Is je kind een uitslaper? Ook dan kan je ervoor kiezen niets te veranderen! Maar je kan ook overwegen om hem zondag rond 07.30 à 08.00 uur (nieuwe tijd) wakker te maken. Zo voorkom je dat het een strijd wordt om hem ’s avonds op een acceptabele tijd in bed te leggen.

De geleidelijke manier

Een geleidelijke overgang kan een goede keuze zijn als je kind overdag slecht slaapt of oververmoeid is. Of als hij juist goede slaaptijden heeft en je dit liever niet ziet veranderen.

Start hiermee een paar dagen voordat de klok wordt verzet. Leg je kind elke dag een kwartier eerder in bed. Als hij normaal om 19.00 uur naar bed gaat, leg je hem nu om 18.45 uur in bed. De volgende dag om 18.30 uur, daarna om 18.15 uur en uiteindelijk op zaterdag om 18.00 uur. Als je vervolgens de klok verzet wanneer hij zaterdagavond op bed ligt, is het 19.00 uur (nieuwe tijd).

Pas de eetmomenten en overdagslaapjes van je kindje op dezelfde manier aan (met steeds een kwartier), zodat alles vanaf zondag op de gewone – inmiddels nieuwe – tijden valt.

Veel succes en op naar de zomertijd!

Wil je contact met ons?

Heb je nog vragen of vind je het fijn als we met je meekijken? Neem dan gerust contact met ons op!