Blog

Zo kies je de juiste slaapzak voor je baby

12 oktober 2023, door By Sleep

Een babyslaapzak is handig om je kind warm en veilig te laten slapen. Welk soort slaapzak geschikt is, hangt onder andere af van de buitentemperatuur en het slaapgedrag van jouw baby. Hier lees je alles wat je moet weten voordat je een babyslaapzak aan gaat schaffen.

Wat is een babyslaapzak?

Een babyslaapzak is een soort pak dat je je baby aantrekt voordat je hem in bed legt. Een slaapzak heeft mouwen of armsgaten en een ritssluiting aan de voorzijde of drukkertjes als de opening aan de onderkant zit. Een veilige slaapzak moet qua lengte en breedte vrijwel op het lichaam van je baby aansluiten zodat hij niet kan draaien in de slaapzak of erin weg kan zakken.

Bij de beentjes loopt de slaapzak wat wijder uit zodat je kind voldoende bewegingsruimte heeft om te trappelen. Vandaar dat een babyslaapzak ook wel een trappelzak wordt genoemd.

Voordelen slaapzak voor je baby

Tot je kind twee jaar is, is een goed passende trappelzak de meest veilige manier om je kind warm te houden als hij slaapt. Dit zijn nog meer redenen om voor een babyslaapzak te kiezen:

 • Je baby blijft op temperatuur als hij slaapt, ook als hij gaat draaien of woelen. Een laken of dekentje kan je baby makkelijk van zich af trappen.
 • Je verkleint de kans op omrollen en dus de kans dat je baby ’s nachts op zijn buik terechtkomt.
 • Je verkleint de kans op verstikking, want je baby kan niet met zijn hoofd onder de dekens terechtkomen.
 • De voetjes van je baby kunnen niet makkelijk klem raken tussen de spijlen van het bed. Met een slaapzak verklein je de kans hierop.
 • Een babyslaapzak past bij een vast bedtijdritueel: zodra je je baby de slaapzak aandoet weet hij dat het bedtijd is.
 • Een slaapzak neem je eenvoudig overal mee naar toe, waardoor je baby ook op andere plekken in zijn vertrouwde slaapzak kan slapen.
 • Begint je dreumes met klauteren? Met een slaapzak aan is het moeilijker om uit bed te klimmen en eventueel te vallen. Extra tip: trek de slaapzak achterstevoren aan als je kind de slaapzak zelf open kan maken.

Voor welke leeftijd?

In principe kan je baby vanaf de geboorte al in een slaapzak slapen. Onrustige baby’s hebben vaak al vroeg baat bij een speciale inbakerslaapzak. Dit zijn babyslaapzakken zonder armsgaten, bedoeld om het maaien met de armpjes tegen te gaan waardoor je baby zichzelf niet wakker maakt. Veel belangrijker dan leeftijd van de baby is dat je de juiste maat slaapzak aanschaft. Een te kleine slaapzak zit niet fijn voor je baby en een te grote slaapzak is onveilig.

Tot welke leeftijd je kind in een slaapzak slaapt, bepaal je zelf. Sommige peuters vinden de overgang van een ledikant naar een normaal bed groot. Een slaapzak kan ze dan helpen zich geborgen te voelen. Ook voor peuters die veel woelen en regelmatig boven de dekens liggen, kan een slaapzak nog lekker warm en comfortabel zijn. De meeste winkels verkopen babyslaapzakken tot en met maat 110. Voor grotere kinderen zijn er kinderslaapzakken te koop tot 160 cm.

Soorten slaapzakken

Er zijn verschillende soorten slaapzakken te koop. Welke je kiest, hangt af onder andere af van het slaapgedrag van je baby en het seizoen.

Vierseizoenenslaapzak

Deze slaapzak is geschikt voor alle seizoenen, omdat hij kan worden aangepast aan de temperatuur op dat moment.

 • Winter: als het koud is, trek je je baby de hele slaapzak aan, inclusief voering en met de lange mouwen. Sommige vierseizoenenslaapzakken hebben aan het uiteinde van de mouwen wantjes die je over de handen van je baby kunt trekken.
 • Herfst/lente: in het voor- of najaar kun je de mouwtjes van de slaapzak ritsen, zodat je baby’s armen niet bedekt zijn maar zijn lijfje wel goed warm blijft.
 • Zomer: is het warm dan slaapt je baby alleen in de voering van de slaapzak, zonder de mouwtjes.

Zomerslaapzak

In de zomer is het warmer, zowel binnen als buiten. Je kunt je baby dan een zomerslaapzak aandoen. Deze slaapzak is niet gewatteerd en meestal niet gevoerd. Een zomerslaapzak is vaak mouwloos, maar kan ook (afritsbare) mouwtjes hebben.

Winterslaapzak

Winterslaapzakken zijn juist wel gewatteerd of gevoerd om je baby tijdens de koude dagen en nachten warm te houden. Een winterslaapzak heeft meestal lange mouwen die er afgeritst kunnen worden zodat de slaapzak ook geschikt is voor wat minder koude winterdagen.

Inbakerslaapzak

Er bestaan ook inbakerslaapzakken. Deze maken de overgang van inbakeren naar het slapen in een babyslaapzak makkelijker. Een inbakerslaapzak is een slaapzak waarin de armen van de baby worden opgesloten. Het zijn dus slaapzakken zonder armsgaten om het maaien met de armen tegen te gaan en je baby zichzelf zo niet wakker maakt. Soms zitten er ritsen op de plek van de armsgaten zodat je de inbakerslaapzak later als gewone slaapzak kunt gebruiken.

Gebruik een inbakerslaapzak niet als je baby ouder is dan drie maanden of als je baby al eerder probeert om op zijn buik te rollen. Als hij zijn armen niet kan gebruiken, kan hij zich namelijk niet of moeilijk terugrollen.

Baby slaapzak in autostoel

Wil je je baby in zijn autostoeltje zetten met een slaapzak aan, wanneer je bijvoorbeeld vroeg op pad moet of een avond weggaat? Schaf dan een babyslaapzak aan die geschikt is voor de autostoel: met een speciale opening aan voor- en achterkant om zo de veiligheidsgordels van de autostoel vast te kunnen maken. De meeste babyslaapzakken voor in de auto passen in alle soorten autostoelen.

Slaapzak met benen

Naast trappelzakken, zijn er ook babyslaapzakken met pijpjes te koop. Een slaapzak met benen past niet alleen in alle autostoelen, hij is ook geschikt als babyslaapzak in kinderwagen. Daarnaast kan je kind makkelijker spelen en lopen in een slaapzak met benen. De meeste babyslaapzakken met pijpjes kun je op twee manieren gebruiken: als gewone slaapzak (doormiddel van een rits) of met pijpjes.

Materiaal babyslaapzak

Naast de dikte van de babyslaapzak is het ook belangrijk om te kijken waar hij van is gemaakt. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen:

 • Katoen: katoen is een natuurlijke stof en wordt voor de meeste zomerslaapzakken gebruikt. Katoen is luchtdoorlatend, waardoor je baby zijn warmte goed kwijt kan.
 • Polyester: polyester is een synthetische stof en wordt in babyslaapzakken vaak gebruikt als vulling, in combinatie met katoen. Dit materiaal is schimmelbestendig en neemt vrijwel geen vocht op. Polyester kan vaak gewassen worden en kreukt nauwelijks.
 • Badstof: badstof is een weefsel dat bestaat uit katoen. Deze stof is wat pluiziger dan normaal katoen en kan na veel wassen wat harder worden.
 • Jersey: jersey wordt ook vaak gebruikt in T-shirt. Het is geen stof, maar een verzamelnaam voor stoffen die op zo’n manier zijn gebreid dat ze elastischer en rekbaarder zijn.
 • Wol: zeker merinowol is zacht, licht en warm. Het materiaal kan bovendien veel vocht opnemen, zonder dat het nat aanvoelt.

Veilige sluiting baby slaapzak

De sluiting van een veilige babyslaapzak bestaat uit een rits aan de voorzijde, niet uit knopen. Knopen kunnen loslaten met het gevaar op verstikking. Het beste is een rits die naar beneden toe sluit, zodat je kind de rits zelf niet makkelijk kan openen en de halsopening te wijd wordt.

Er bestaan ook babyslaapzakken met een opening aan de onderkant, die bijvoorbeeld met drukkertjes of een rits kan worden gesloten. Zo kan je de slaapzak over het hoofdje van je kind aantrekken. Zo’n slaapzak is ook handig als het heel warm is. Je baby kan zijn warmte dan via zijn voeten kwijt als je hem openlaat.

Zo bepaal je de juiste maat

Het is heel belangrijk om de juiste maat babyslaapzak aan te schaffen. In een te grote slaapzak kan je baby ‘wegzakken’ of hij kan erin verstrikt raken. In een te kleine babyslaapzak hebben de beentjes van je baby niet genoeg ruimte, wat erg oncomfortabel ligt.

Babyslaapzakken zijn te koop in verschillende maten, van 50 tot 160 centimeter. Veel winkels gebruiken voor slaapzakken een iets andere maataanduiding dan voor kleding. Vaak zijn de maatranges wat breder, bijvoorbeeld 50/62 en 68/80. Je baby groeit dus minder snel uit zijn slaapzak dan uit bijvoorbeeld een rompertje.

Zo bepaal je de juiste maat voor je kind:

 • Lengte: Meet je kind van de schouder tot en met de voetjes en tel hier 15 centimeter bij op (trappelruimte). Zoek de maat die het meest overeenkomt.
 • Grootte armsgaten: Trek je baby het slaapzakje aan en probeer of je zijn armpjes terug kunt krijgen door het gat, zonder de slaapzak open te ritsen. Lukt dit niet, dan heb je de goede maat. Lukt het wel, dan zijn de armsgaten (en dus de slaapzak) te groot voor je kind.
 • Boord: Als de slaapzak aan is, zou je de halsboord niet over het hoofdje van je baby moeten kunnen trekken.

Temperatuur van je baby

Zorg ervoor dat je baby het ’s nachts niet te warm en niet te koud heeft. Dit check je door in zijn nekje en aan zijn voetjes te voelen. Voelen die aangenaam warm, dan is het goed. Zorg dat het kamertje van je baby liever iets te koel dan iets te warm is; een baby huilt eerder als hij het te koud heeft. In de eerste zes tot acht weken is 20 graden een goede slaapkamertemperatuur.

Bij een premature (te vroeg geboren) baby tel je daar het aantal weken ‘te vroeg’ bij op. Daarna ligt de ideale temperatuur voor een zich goed ontwikkelende baby tussen de 16 en 18 graden.

TOG-waarde babyslaapzak

Vind je het lastig om te bepalen welke slaapzak geschikt is om je baby op de juiste temperatuur te houden? Of twijfel je wat je je kind aan moet trekken voordat hij in zijn slaapzak gaat? De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) is een handig puntensysteem voor de isolerende waarde van bedtextiel, zoals slaapzakken, dekens, en kleding. De TOG-waarde geeft dus aan in welke mate een product lichaamswarmte vasthoudt.

Houdt een baby te veel warmte vast, dan kan dit leiden tot warmtestuwing. Dit is erg gevaarlijk voor baby’s. Hoe kouder de omgeving is, hoe hoger de TOG-waarde mag zijn. Hoe warmer de omgeving, hoe minder hoog de TOG-waarde.

Richtlijnen TOG-waarde*:

 • Zomer (20 – 24 graden): 1.0 of lager
 • Voorjaar/herfst (18 – 21 graden): 1.3, 1.7
 • Winter (16 – 20) graden of kouder: 2.3, 2.5 of hoger

*Let op: de TOG-waarde geldt alleen binnenshuis.

Tips gebruik babyslaapzak

 • Het is verstandig om minimaal twee slaapzakken in huis te hebben. Voor als er eentje in de was zit of als je baby een spuitluier heeft. Een kind dat altijd in een slaapzak slaapt, valt zonder slaapzak vaak lastiger in slaap.
 • Stop de slaapzak regelmatig in de was, net als beddengoed.
 • Heeft je baby koorts? Laat zijn slaapzak dan uit of trek een slaapzak aan met een lagere TOG-waarde. Een slaapzak kan ervoor zorgen dat je baby het te warm krijgt als hij koorts heeft. Ook na een vaccinatie bestaat er een kans op verhoging of koorts, dus pas ook daarmee op.
 • Controleer de slaapzak regelmatig op loszittende draadjes of stiksels. Deze kunnen de vingers van je baby afknellen. Let ook goed op de ritssluiting. Als deze de neiging heeft om open te gaan, moet je de slaapzak weggooien of repareren.

Artikel van Ouders van Nu in samenwerking met de kinderslaapcoaches van By Sleep

Wil je hier meer over weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!