Blog

Medische oorzaken slaapprobleem

23 oktober 2023, door By Sleep

Wordt jouw kind ’s nachts vaak wakker of lukt het je kind maar niet om in slaap te komen? Het zou kunnen dat er een medische oorzaak is voor deze problemen. In onze praktijk zien we de volgende drie meest voorkomende medische aandoeningen die een goed slaappatroon kunnen doorkruisen:

  • Reflux
  • Allergieën
  • Slaapapneu

Reflux

Reflux komt veel voor. Bijna alle baby’s hebben dit in meer of mindere mate. Alleen lang niet alle baby’s hebben er last van (en gelukkig maar!). Reflux betekent dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm omdat de sluitspier, die normaal gesproken de maag afsluit, nog niet goed ontwikkeld is. Je baby kan hierdoor meer of overmatig spugen, maar dat hoeft niet. In dat geval spreek je van verborgen reflux.

Als je baby echt last heeft van die terugstroom, dan kan je baby meer huilen, prikkelbaar zijn en/of slechter slapen. Het kan ook zijn dat je baby niet goed eet, groeit of zelfs gaat afvallen en dat de luchtwegen geïrriteerd raken (hoesten). Dit noemt men officieel de refluxziekte.

Je kan je wel voorstellen dat dit helemaal niet lekker slaapt. Als je je kind hierin herkent, dan zal je ook herkennen dat je kind vooral heel veel bij je wil zijn en graag rechtop wil blijven.

Wat kan je doen om je kind te helpen?

  • Ga bij (een vermoeden van) reflux of refluxziekte altijd naar een (huis)arts;
  • Draag je baby veel bij je als hij dat nodig heeft;
  • Houd hem na een voeding goed rechtop en laat hem tijdens en na de voeding goed boeren;
  • Je kan het hoofdeinde van het bedje iets verhogen door bijvoorbeeld een handdoek onder het matras te leggen of met een boek onder de poten van het bed;
  • Voed je baby bij voorkeur na het slapen in plaats van vlak voor het slapen.

In de meeste gevallen gaat reflux tijdens het eerste levensjaar vanzelf over als de sluitspier van de maag sterker wordt. Een arts kan je helpen om die tijd zo goed mogelijk door te komen.

 Allergieën

Er zijn een heleboel allergieën die de slaap van je kind kunnen verstoren. Denk bijvoorbeeld aan koemelkallergie of -intolerantie, eczeem of een allergie aan de luchtwegen.

Koemelkallergie

Koemelkallergie kan buikkrampjes, veel huilen, spugen of diarree veroorzaken. Je kan het beste samen met de huisarts een plan maken om de allergie vast te stellen of uit te sluiten. Als je borstvoeding geeft, dan zal je huisarts waarschijnlijk adviseren om gedurende 4 weken alle melkproducten uit je eigen dieet schrappen (eliminatie). Eet je kind al vast voedsel, dan zullen de melkproducten ook uit zijn dieet worden geschrapt. Kijk goed op de etiketten, want soms zit er koemelk in producten waarin je het niet verwacht. Er zijn ook verschillende melkpoeders voor fles gevoede kinderen verkrijgbaar. Op de verpakking moet dan staan dat de poeder ‘sterk gehydrolyseerd’ is. Na de 4 weken zal de huisarts je kind weer willen zien. Als de klachten er nog zijn, dan is de kans klein dat je kind koemelkallergie heeft. Zijn de klachten weg dan is dat een reden voor verder onderzoek, aangezien je kind dan inderdaad een koemelkallergie kan hebben.

Eczeem

Eczeem is een huiduitslag die erg jeukt. De huid kan rood of gezwollen zijn en er kunnen schilfertjes, bultjes of korstjes zichtbaar zijn. De huisarts of apotheker kan je adviseren over een zalf of crème die je kan gebruiken om de irritatie te verminderen. Zelf kan je je kind helpen door hem niet te vaak in bad te doen, zo min mogelijk zeep te gebruiken en voorkomen dat je kind teveel aan de plekken zit.

Luchtwegen

Stof, huisdieren, pollen of schimmels kunnen allemaal een allergische reactie aan de luchtwegen veroorzaken. Je kind kan vaak een verstopte neus hebben, tranende of gezwollen ogen, oorontsteking of veel hoesten. Wederom vervelende klachten waar je kind niet lekker rustig mee kan slapen. Je huisarts kan je verder helpen of doorverwijzen om de allergie vast te stellen en onder controle te krijgen. Krijgt je kind medicatie voor astma of een andere allergie aan de luchtwegen? Kijk dan goed naar het slaappatroon van je kind. Sommige medicijnen kunnen de slaap verstoren. Als je deze bijwerking vermoedt, overleg dan met je arts of je kind andere medicijnen kan krijgen of de medicijnen op een ander moment op de dag kan innemen.

 Slaapapneu

We horen je denken “slaapapneu bij baby’s? Dat is toch iets voor veel te zware oude mannen?!”. Nee! Iedereen kan slaapapneu krijgen, zelfs jonge baby’s. Slaapapneu betekent namelijk een verstoring van de ademhaling door een blokkade in het bovenste deel van de luchtwegen. Bij jonge kinderen kan je dan denken aan verdikte of grote keel- of neusamandelen.

Het is raadzaam om de keel- en neusamandelen van je kind te laten checken als je kind veel door zijn mond ademt, vaak een verstopte neus of oorontsteking heeft, wakker wordt met hoofdpijn (als hij oud genoeg is om dat te zeggen) of vermoeid wakker wordt en overdag erg moe is. Tijdens de slaap kan je slaapapneu herkennen aan snurken, door de mond ademen, pauzes tussen het ademen, overmatig zweten, onrustig slapen of bedplassen terwijl hij al ruimschoots zindelijk is.

Ook hier kan je je goedvoorstellen dat een dergelijke aandoening niet lekker slaapt. Het is verstandig om bij (het vermoeden van) slaapapneu een arts te raadplegen. Deze kan je verder helpen of doorverwijzen. Als de arts aangeeft dat er inderdaad vergrote amandelen te zien zijn, vraag dan ook zelf goed door of dit het slapen van je kind kan verstoren. Niet alle (KNO)artsen denken direct aan slaapapneu.

Medische aandoeningen en slaapcoaching

Er zijn nog talloze medische oorzaken die een goede slaap verstoren. Wij letten voor de aanvang van de slaapcoaching altijd op rode vlaggen voor medische aandoeningen en zodra we daar reden voor hebben, zullen wij je doorverwijzen. Uiteraard geven we je onze onderbouwing mee, zodat je gericht met je arts kan overleggen.

Helaas kunnen wij de slaapproblemen die door een medische aandoening worden veroorzaakt niet voor je oplossen. Wel zien we vaak dat er daarnaast ook een gedragsmatige component aan het slaapprobleem zit. Dit kunnen we gelukkig wel aanpakken met slaapcoaching!

En mocht je zelf twijfelen over de gezondheid van je kind, dan kan het nooit kwaad om contact op te nemen met je huisarts. Better save than sorry!

LET OP: wij hebben geen medische achtergrond en wij adviseren niet over wat te doen bij medische problemen. Wij raden je aan om altijd een arts of deskundige in te schakelen bij (het vermoeden van) een medische kwestie.

Behoefte aan overleg?

Vind je het fijn om met ons te overleggen of heb je nog andere vragen over de slaap van je kind? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!