Blog

Bijna weer wintertijd

25 oktober 2023, door By Sleep

Voor de één een enorme opgave, voor de ander geen enkel probleem: de wintertijd. Het is weer zover. Aanstaande zaterdag gaat de klok een uur achteruit. Vind je het spannend of vraag je je af hoe je dit moet aanpakken? Wij helpen je graag.

Sommige kinderen hebben een paar dagen nodig om aan de wintertijd te wennen, omdat de natuurlijke ritmes worden uitgedaagd. Het kan dus zijn dat de dagen een beetje onsamenhangend aanvoelen. De volgende tips kunnen het iets makkelijker maken:

  • Zorg ervoor dat je kind overdag voldoende slaap krijgt, zodat hij niet oververmoeid is als de nieuwe tijd in gaat. Een uitgerust kind kan een tijdsverandering gemakkelijker opvangen. Je kunt de overdagslaapjes al prioriteit geven een paar dagen voordat de wintertijd ingaat.
  • Anticipeer op de slaapsignalen van je kind.
  • Besef je dat het slapengaan voor je kind later aanvoelt, omdat het eigenlijk ook later is. We gaan een vol uur achteruit, dus wat nu 19:00 uur is, voelt als 20:00 uur aan.
  • Ga ’s morgens met je kind lekker naar buiten. Dit helpt de interne klok aan te passen aan de nieuwe tijd. Probeer in de eerste week tenminste 30 minuten ochtend(zon)licht te krijgen om het lichaam te helpen te wennen aan de tijdsverandering. Als het slecht weer is, open de gordijnen en eventueel ook de ramen en laat wat natuurlijk licht binnen.
  • Wees flexibel! Een tijdsverandering kan ervoor zorgen dat de dagen een beetje vreemd aanvoelen (zelfs voor een volwassene die begrijpt wat er aan de hand is).

Je kunt vervolgens de wintertijd op twee verschillende manieren aanpakken om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken voor het hele gezin:

De “cold turkey” manier

Cold turkey betekent dat je echt volgens de klok handelt. Dus op zaterdagavond gaat je kind op de gebruikelijke bedtijd naar bed en de volgende ochtend gaat het opstaan, eten en de overdagslaapjes direct volgens de nieuwe tijd. Je doet dus in feite alsof er niets aan de hand is. Dit kan een beetje een “bumpy road” worden, maar het is voor veel (uitgeruste) kinderen de snelste manier om te schakelen naar de nieuwe tijd. Op de kinderopvang doen ze dit ook vaak op deze manier. Je kan altijd even overleggen wat de aanpak van jouw kinderopvang is, zodat je het zelf wellicht ook zo kan doen.

Bij kinderen die altijd erg vroeg wakker worden, bijvoorbeeld al om 5:30 uur, geeft de klok zondagmorgen ineens 4:30 uur aan. Geen feest! Wat je kan doen met de cold turkey methode, is je kind door dit laatste (half) uur van de nacht heen coachen. Hoe je dat doet, kan je lezen in de blogs over vroege vogels baby of vroege vogels peuter.

Verder is het goed om je te realiseren dat je kind er op zondagavond wat langer over kan doen om in slaap te vallen, omdat het voor zijn gevoel een uur later is. Je legt hem namelijk op de klok om 19:00 uur in bed, maar voor zijn gevoel is het 20:00 uur. Als een kind (te) laat naar bed gaat, loop je de kans om zijn slaap window te missen, waardoor het fysiek lastiger kan zijn om snel in slaap te vallen. Lees in dit blog over slaap windows.

De geleidelijke manier

Een geleidelijke overgang kan een goede keuze zijn als je kind overdag slecht slaapt of oververmoeid is. Of als hij juist goede slaaptijden heeft en je dit liever niet ziet veranderen.

Start hiermee een paar dagen voordat de klok wordt verzet. Leg je kind elke dag een kwartier later in bed. Als hij normaal om 19:00 uur naar bed gaat, dan krijg je het volgende schema:

  • Woensdag om 19:15 uur in bed;
  • Donderdag om 19:30 uur in bed;
  • Vrijdag om 19:45 uur in bed;
  • Zaterdag om 20:00 uur in bed;
  • Zondag 19:00 uur nieuwe tijd in bed.

Pas de eetmomenten en overdagslaapjes van je kind op dezelfde manier aan (met steeds een kwartier), zodat alles vanaf zondag op de gewone – inmiddels nieuwe – tijden valt.

Zomertijd en wintertijd zijn altijd even een puzzel. Het helpt om je schema op te schrijven met daarbij zowel de oude tijden als de nieuwe tijden. Ook het volgende ezelsbruggetje helpt: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit en in het najaar achteruit. We wensen je veel succes!

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je graag eens met ons overleggen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!