Blog

Tips voor tijdens de feestdagen

4 december 2023, door By Sleep

Het is weer december, pakjesavond en bijna kerst. Dat betekent voor veel gezinnen gezellige diners, familie, cadeaus, veel indrukken en misschien wel reizen. Heel erg leuk, maar niet alle kindjes reageren hier goed op. Met de volgende tips kan je je kindje helpen bij het slapen zodat jij en je kindje kunnen genieten van de feestdagen!

Maak een plan

Breng vooraf in kaart wat er allemaal op het programma staat. Moet je reizen naar familie, moet je koken, tafel dekken of blijf je misschien ergens logeren? Door vooraf op te schrijven wat je wanneer moet doen, help je jezelf om de dagen te structureren. Door vooraf een lijstje te maken van wat er in de tas mee moet, geef je jezelf tijd om goed voor te bereiden zodat je niets vergeet (zie puntje knuffel…).

Als je invloed hebt op het kerstprogramma, probeer het dan zo te plannen dat je kindje in de auto kan slapen en/of (zijn deel van het diner) klaar is voor zijn normale bedtijd. Dan kan je kindje op zijn natuurlijke bedtijd (zie blog sleepwindow) gaan slapen, bijvoorbeeld in de auto terug of op locatie terwijl jij verder geniet van het feestmaal.

Als de autorit kort is, dan is het handig om op tijd te vertrekken zodat je bij aankomst nog een extra rondje kan rijden. Slaapt je kindje niet in de auto? Laat hem dan thuis slapen en kom desnoods iets later bij de familie. Als je dat vooraf aangeeft, dan vinden ze dat vast niet erg.

Ontspan!

Kindjes voelen feilloos aan als er spanning in de lucht hangt. De feestdagen kunnen veel spanning met zich meebrengen: je moet je werk nog even snel afmaken, kerstinkopen doen, cadeaus regelen en tussendoor probeer je ook nog voor je kinderen te zorgen… en jij? Doodmoe, gestrest en misschien een tikkeltje prikkelbaar. Probeer dit te voorkomen, bijvoorbeeld door de boodschappen en cadeaus online te bestellen of uit te besteden (gezamenlijke cadeaus zijn top!), je werk op je werk te laten en goed voor jezelf te zorgen. Je kindje zal daar (ook) de vruchten van plukken!

Een uitgerust kind is flexibeler

Gun je kindje de dagen voor kerst een paar hele saaie, rustige dagen. Het voordeel is namelijk dat hoe beter je kindje is uitgerust, hoe flexibeler het is op dagen die anders lopen dan normaal. Bovendien geldt dat kindjes thuis het beste slapen. Werk dus toe naar veel rust en slaap in de dagen voor kerst en naar goede overdagslaap tijdens de feestdagen zelf.

Vergeet de knuffel niet!

Bij het inpakken van je tas mag de knuffel niet ontbreken. Zeker als je kindje op een voor hem onbekende plek zal slapen, biedt een knuffel vertrouwen en het gevoel van veiligheid. En met kinderen is light travel echt verleden tijd, dus die knuffel maakt ook niet meer uit.

Volg het schema en de routines zoveel mogelijk

Verder is het handig om het normale schema qua eet- en slaaptijden zoveel mogelijk aan te houden. Dit kan je doen door de eerder genoemde tip: plan de afspraken op voor jouw kindje gunstige tijden. Je kan ook een campingbedje en/of lakentjes, pyjama en een slaapzak van thuis meenemen. Dan kan je je kindje op locatie laten slapen. Bij het naar bed brengen kan je de bedtijdroutine van thuis aanhouden (zie FAQ voor meer info over de bedtijdroutine). Het kan zijn dat je kindje wat extra tijd nodig heeft bij het in slaap vallen. Steun hem daarbij. Als je op hete kolen zit, omdat de mensen beneden op je wachten, zal het in slaap vallen alleen maar lastiger zijn. Neem dus de tijd voor het naar bed brengen van je kindje.

Kijk voor meer tips over slapen op onbekende locaties het blog met vakantietips.

Afspraken blijven afspraken

Bij wat oudere kindjes is het handig om ze – ook tijdens de feestdagen – te herinneren aan de slaapafspraken thuis. Slaapt je kindje thuis in zijn eigen bed, maar ontkom je er tijdens de feestdagen niet aan om hem bij je in bed te nemen? Dan is het goed om te zeggen dat dit een hele speciale gelegenheid is en dat jullie het heel gezellig vinden, maar dat als jullie weer thuis zijn hij weer in zijn eigen bedje mag slapen. Lees je normaal gesproken maar één boekje voor, maar voelt het nu fijner om wat langer te lezen, dan kan je dat uitleggen en aangeven dat hij thuis weer gewoon één verhaaltje krijgt.

Geniet!

Tot slot: geniet! Geniet van de feestdagen, van je familie en vrienden en van de extra tijd die je met je kindje kan doorbrengen. Hele fijne feestdagen en tot volgend jaar!

 

Wil je persoonlijk contact?

Bel of mail ons dan. Wij staan voor je klaar!