Blog

Wanneer slaapt mijn baby door?

12 maart 2024, door By Sleep

Welkom bij By Sleep, dit blog geeft je het antwoord op je vraag “Wanneer slaapt mijn baby door?”.

Wat is doorslapen?

Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken wat doorslapen nu eigenlijk betekent. Sommige ouders vinden dat hun baby doorslaapt als ze hem tussen 19:00 en 7:00 uur niet horen. Anderen bedoelen met doorslapen dat hun baby later op de avond (bijvoorbeeld om 23:00 uur) een voeding krijgt en dan lekker gaat slapen tot 6:00 of 7:00 uur. Wij komen ook ouders tegen die zeggen dat hun kindje doorslaapt, maar dat ze de baby wel meerdere keren in de nacht voeden of helpen met een speentje. De meningen zijn er dus over verdeeld. Wij definiëren doorslapen als “je baby kan 8 tot 12 uur aan een stuk slapen zonder afhankelijk te zijn van een ouder of verzorger”.

Wat is normaal?

Allereerst is het heel belangrijk om je te realiseren dat ieder kind anders is en zijn eigen tempo bepaalt. Dus als jouw baby anders, later of sneller ontwikkelt dan de baby van je vriendin of zus, dan is dat heel normaal! Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk wel gemiddelden of liever gezegd richtlijnen.

0 tot 2 maanden: baby’s van deze leeftijd hebben een hele kleine maag (ja alles is klein aan je baby, zo ook zijn maagje). Bij de geboorte is de maag zo groot als zijn vuistje. Je kan je dus voorstellen dat daar ook maar een heel kleine hoeveelheid melk in past. Dat is dan ook de reden dat hele jonge baby’s heel regelmatig komen voor een voeding. Om de 2 tot 3 uur is heel normaal. Ook moet je baby het verschil tussen dag en nacht nog leren. Tussen de 6 en 8 weken zal hij een nachtritme ontwikkelen. Het dagritme komt pas later, namelijk rond de 12 à 16 weken.

3 maanden: je baby groeit. Zo ook zijn maagje en zijn slaapritme. Rond de 3 maanden zal je zien dat je baby één wat langere ruk kan slapen zonder voeding. Je kan dan verwachten dat je kindje 4 uur door kan slapen. Het is goed mogelijk dat de volgende voeding redelijk snel daarna komt, soms alweer na 2,5 uur.  Het is dus handig om deze langere ruk te timen op een moment dat je zelf ook kan slapen.

4 tot 5 maanden: de langere ruk slaap zal steeds wat langer worden. Is je baby tussen de 4 en 5 maanden, dan zal hij 5 of 6 uur achter elkaar kunnen slapen zonder voeding en de periode tot de voeding daarna zal ook steeds langer worden. Maar let op! Het kan ook goed zijn dat je alles net lekker op de rit hebt en je baby ineens heel slecht gaat slapen of ineens veel vaker wil drinken. Wees gerust, je bent niet terug bij af. Je kind zit waarschijnlijk in de Oei, ik groei – Sprong 4 ‘Gebeurtenissen’. Deze enorme mijlpaal kan ervoor zorgen dat het slaap- en drinkritme van je kind verstoord raakt. Je baby heeft nu even alle energie en aandacht nodig voor het nemen van deze sprong. Je zal zien, na de sprong pakt je baby het slapen weer op.

6 maanden: nu kan je baby 7 tot 8 uur achter elkaar doorslapen. Rond deze leeftijd neemt je kind weer een belangrijke sprong, namelijk de Oei, ik groei Sprong 5 ‘Relaties’. Na het nemen van deze sprong is je kindje klaar voor slaapcoaching.

7 tot 12 maanden: als je kind deze leeftijd heeft, dan mag je verwachten dat hij 11 tot 12 uur door kan slapen. Het is wel heel normaal om nog een nachtvoeding te geven. Je kan er voor kiezen om je kindje een dreamfeed te geven zodat iedereen snel weer lekker verder kan slapen.

Wat kan je doen?

Er zijn dingen die je kan doen om je baby te helpen bij het leren doorslapen, maar onthoud hierbij dat het heel normaal is dat (jonge) baby’s nog vaak wakker worden en in de nacht om voeding(en) vragen.

Baby’s moeten leren om in slaap te vallen. Sommige baby’s zijn natuurtalenten en zal je niet eens merken dat ze het aan het leren zijn. Anderen hebben daar wat meer hulp bij nodig. Het zelfstandig – dus onafhankelijk – in slaap vallen kan je bij kinderen onder de 6 maanden oefenen door hem af en toe slaperig, maar wakker in bed te leggen. Lukt het hem om zelf in slaap te vallen, dan is dat mooi! Lukt het hem niet, laat hem dan niet te lang huilen of worstelen. Probeer het later gewoon nog een keertje. Het is handig om te weten dat je baby er best 10 tot 20 minuten over mag doen om in slaap te vallen. Wij raden overigens NIET aan om je baby deze periode te laten huilen! Als hij rustig in zijn bedje ligt, dan is het ok. Huilt hij of is hij ongelukkig, knuffel hem dan lekker en probeer het later weer. Kinderen ouder dan 6 maanden kan je coachen bij het leren in slaap vallen.

Tot slot willen wij je meegeven dat baby’s tijdens hun slaap veel geluidjes maken. Dat is heel normaal. Baby’s hebben een kortere slaapcyclus en de fasen zijn iets anders verdeeld dan bij volwassenen. Ook het dag- en nachtritme van jonge baby’s moet nog ontwikkelen. Daar kan je hem onder andere bij helpen door overdag voor veel daglicht te zorgen en in de nacht zo min mogelijk interactie (geen of gedimd licht en geen hele verhalen vertellen).

Deze baby is blij omdat hij door slaapvorming lekker in slaap valt en ook overdag rustig slaapt. Happy By Sleep!

Wil je...

...ook onze 7 gouden slaaptips? Download dan nu gratis onze Checklist By Sleep!