Blog

De verzwaringsdeken

14 maart 2024, door By Sleep

De verzwaringsdeken. Steeds meer zie je er iets over voorbijkomen, maar wat is het precies en wat doet het? Wij leggen het uit.

Allereerst willen we duidelijk benadrukken dat wij de officiële richtlijnen van JGZ over veilig slapen volgen. JGZ werkt samen met VeiligheidNL en deze laatste schreef een mooi en duidelijk artikel over verzwaringsdekens. Je leest het via deze link.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die zwaarder is dan een normale deken. De verzwaringsdeken is verdeeld in kleine vakjes waarin glazen of plastic bolletjes zitten, die ervoor zorgen dat de deken meer gewicht krijgt. Een verzwaringsdeken geeft een zachte, diepe druk wat voor ontspanning en het gevoel van geborgenheid zorgt. Een verzwaringsdeken kan helpen om sneller, langer en dieper te slapen.

Tot nu toe worden verzwaringsdekens veel toegepast bij mensen of kinderen met depressie, angststoornis en/of ADHD, maar wij zien dat een verzwaringsdeken ook goed kan helpen bij bijvoorbeeld hooggevoelige kinderen.

Vanaf welke leeftijd mag een kind een verzwaringsdeken gebruiken?

Volgens de adviezen mag een verzwaringsdeken worden gebruikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Belangrijk hierbij is dat het gewicht van de deken is aangepast op de leeftijd en gewicht van je kind. Ook is het belangrijk dat je kind de deken zelf van zich af kan doen.

Er zijn ook verzwaringsslaapzakken op de markt. Wij hebben hier (nog) geen ervaring mee, maar er wordt geadviseerd om zeker geen verzwaringsslaapzak te gebruiken als je kind van zijn rug naar zijn buik kan draaien. Door het gewicht wordt het terugdraaien naar de rug moeilijker en dat kan onveilige situaties met zich meebrengen.

Hoe kies je de juiste verzwaringsdeken?

Laat je allereerst goed adviseren door de verkoper van de verzwaringsdeken. Als vuistregel wordt veelal aangehouden: het gewicht van de verzwaringsdeken moet 10% van het lichaamsgewicht van je kind zijn. Maar nogmaals, check dit altijd bij de verkoper, want die weet het beste welk gewicht past bij het gewicht en de leeftijd van jouw kind.

En qua uiterlijk zijn er heel veel leuke dekens op de markt. Kies vooral iets wat je kind aanspreekt, dan wordt het weer een feestje om naar bed te gaan.

Lost een verzwaringsdeken het slaapprobleem van mijn kind op?

Een verzwaringsdeken kan zeker helpen bij snellere en diepere ontspanning. En ontspanning is natuurlijk de stap voor het in slaap vallen. Wij zien ook dat kinderen sneller, dieper en langer kúnnen gaan slapen. We zeggen kúnnen, want het is niet gezegd dat ook jouw kind beter gaat slapen met een verzwaringsdeken. Vaak is er namelijk ook een gedragsmatige oorzaak van het slechte slapen en een zware deken (alleen) kan dat niet oplossen. Een verzwaringsdeken is een hulpmiddel en niet perse de oplossing. Kies bijvoorbeeld voor slaapcoaching in combinatie met een verzwaringsdeken om het slaapprobleem van jouw kind op te lossen.

Conclusie

Een verzwaringsdeken kan een heel goed hulpmiddel zijn bij het slapen. Een verzwaringsdeken helpt bij ontspanning en een geborgen gevoel. Dit draagt bij aan het sneller, dieper en langer slapen. We raden je aan om je goed te laten voorlichten over welke deken geschikt is voor jouw kind.

Slaap lekker!

Heb je nog even?

Dan zouden wij het heel leuk vinden als je jouw ervaring met verzwaringsdekens met ons zou willen delen.