Blog

Schema’s voor baby’s jonger dan 6 maanden

8 april 2024, door By Sleep

Ben jij ouder van een jonge baby en ben je op zoek naar manieren om een gezonde en stabiele routine voor jouw baby te creëren? Het gebruik van een schema kan daarbij heel waardevol zijn. Maar, spoiler alert, een rigide schema is niet wat voor alle baby’s werkt en wij vertellen graag waarom.

Het belang van flexibiliteit

Een schema kan natuurlijk veel structuur en houvast geven aan (jou en) jouw baby’s dagelijkse routine, maar toch vinden wij het belangrijk om flexibel te blijven. Elke baby is anders en heeft zijn eigen behoeften. Daarnaast verloopt niet iedere dag precies hetzelfde. Door het schema te gebruiken als richtlijn in plaats van strikte regel, kan je beter inspelen op behoeften van je baby en dit maakt het voor je baby makkelijker om de dag door te komen. Daarom hebben wij het liever over een flexibel schema of schema als richtlijn.

Wakkertijden en slaapwindows

Bij het gebruik van een – flexibel – schema voor baby’s jonger dan 6 maanden (en eigenlijk daarna ook) zijn de wakkertijden en slaapwindows belangrijke dingen om in de gaten te houden. Wakkertijd is de tijd tussen het einde van het ene slaapje en de start van het volgende slaapje of de nacht. De wakkertijd die je baby aan kan, hangt af van zijn leeftijd, maar ook van hoe lang zijn vorige slaapje was. Na een kort slaapje volgt een kortere wakkertijd en na een goede, langere overdagslaap kan je baby langer wakker zijn. Een slaapwindow is het moment tussen waak en slaap. Het lichaam van je baby bereidt zich vast voor op de slaap, de hersenactiviteit verandert, temperatuur verandert en vanaf 3 / 4 maanden wordt er melatonine (het slaaphormoon) aangemaakt. Het slaapwindow is het moment waarop het voor je baby het makkelijkst is om in slaap te vallen. Je herkent het slaapwindow aan de slaapsignalen, zoals staren, gapen, rode oortjes of wenkbrauwen, ogen wrijven et cetera.

Het volgen van de signalen van je baby

Het is dus goed om naar de signalen van je baby te kijken en te leren herkennen wanneer hij moe begint te worden of juist alert en klaar is om te spelen. Een schema als dus als richtlijn dienen, maar het belangrijk om flexibel te zijn en het slaapritme van je baby aan te passen aan zijn individuele behoeften en het verloop van de dag. Dit kan iedere dag anders zijn en het blijft een enorme puzzel. In de loop van tijd wordt dit stabieler.

Conclusie

Het schema gebruiken als richtlijn kan je helpen om structuur en voorspelbaarheid te bieden aan de dagelijkse routine van je baby. Maar het is ook belangrijk om flexibel te blijven en goed te blijven kijken naar de behoeften van je baby. Hierbij zijn wakkertijden en slaapwindows goede raadgevers.  Door op de signalen van je baby te letten en je schema hieraan aan te passen kan je een voor je baby ideaal slaapritme creëren.

Wakkertijd weten?

Wil jij weten welke wakkertijd bij de leeftijd van jouw baby past? Neem dan contact met ons op. Laat daarbij ook even weten hoe oud je baby is en of hij te vroeg geboren is.