Blog

Slapen en zomervakantie – dit kan je doen

25 juni 2024, door By Sleep

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Vertel je kind dat jullie binnenkort met vakantie gaan. Vertel waar jullie heen gaan en hoeveel nachtjes jullie nog moeten slapen voordat het zover is. Heb je een dreumes en denk je dat hij dat toch niet begrijpt? Vertel het toch! Hij snapt misschien niet het hele verhaal, maar hij pikt meer op dan je zou verwachten. Heb je een peuter, dan kan je een overzicht maken waarop hij de nachtjes kan afkruisen. Met een baby kan je deze tip natuurlijk overslaan.

Is je kind niet gewend om in een ander bed te slapen en kan je een campingbedje meenemen? Dan kan het helpen om je kind een paar nachtjes voor de vakantie al in dat campingbedje te laten slapen. Je kan je kind vertellen dat dit zijn bedje wordt tijdens de vakantie en dat hij nu vast een paar nachtjes mag oefenen. Je kan het campingbedje samen in zijn kamer opzetten en nog even in en om het bedje spelen. Zo raakt hij bekend met de slaapplek.

Vaak is het in de zomer al vroeg licht en wordt het pas laat donker. Als je vooraf niet weet of de slaapkamer van je kind verduisterende gordijnen of rolluiken heeft, dan kan het handig zijn om een rol vuilniszakken en wat tape mee te nemen. Zo kan je zelf de ramen afplakken voor een donkere slaapplek.

Begin uitgerust

Probeer de vakantie niet oververmoeid te beginnen. Uitgeruste kinderen zijn flexibeler en kunnen zich beter aanpassen aan veranderingen. Dus probeer je kind de dag(en) voor de vakantie goed te laten slapen in de nacht en overdag. Dit kan lastig zijn, omdat je misschien zelf gehaast of gespannen bent met het afmaken van werk, laatste boodschappen, wasjes en inpakken. Doe wat binnen je macht ligt, geen extra pressure.
Op de reisdag zelf kan je proberen je kind een extra slaapje te bieden, zodat je voorkomt dat hij oververmoeid aankomt. Gaan jullie met de auto en is jouw kind erg alert? Neem dan iets mee wat je voor je het raam naast zijn autostoel kan hangen. Zo kan je kind de buitenwereld iets beter afsluiten.

Herkenning van thuis

Neem herkenning van thuis mee, zoals (gebruikt) beddengoed, de knuffels waar je kind mee slaapt, voorleesboekjes die jullie veel lezen en het muziekdoosje of het white noise geluid. De geur van de lakentjes en knuffels geven je kind vertrouwen bij het slapen en voorleesboekjes en geluid geven rust bij het in slaap vallen.

Samen kamertje bekijken/inrichten

Als je aankomt op de plaats van bestemming, dan kan je samen met je kind jullie vakantieplek bekijken. Vertel wat je ziet (badkamer, misschien een keuken, bed voor papa en mama etc.) en vertel waar het bedje komt (“en kijk, jij mag hier gaan slapen. Wat een lekker plekje!”). Dan kan je samen het campingbedje opzetten en wat tijd doorbrengen op die plek.

Ritme en slaapsignalen

Blijf tijdens de vakantie goed naar je kind kijken. Het is goed om op het normale schema, de slaapsignalen en het gedrag en humeur te blijven letten en daar ook op te anticiperen. Tijdens de vakantie ben je geneigd om veel leuke dingen te doen en overdagslaapjes te skippen omdat dat wat beter uit komt, maar je kind zal in de nacht beter slapen als hij weet waar hij aan toe is, zijn biologische klok zo veel mogelijk gelijk blijft en hij niet overprikkeld of oververmoeid raakt. Tijdens de vakantie kan het zijn dat je kind in de avond wat eerder naar bed wil. Wees niet bang voor een vroege bedtijd, want van slapen komt slapen. Ook kan het zijn dat hij overdag een keer ‘per ongeluk’ in slaap valt. Dat is ook niet erg. Probeer dan zodra het kan het normale schema weer op te pakken.

Bedtijdroutine

Tijdens de vakantie is het ook goed om de bedtijdroutine aan te houden die zo veel als mogelijk op de routine thuis lijkt (kijk voor meer informatie over bedtijdroutine hier). Je kan overigens wel wat extra tijd nemen voor het in bed leggen en geruststellen voor het slapen gaan. Sommige kinderen vinden een nieuwe omgeving spannend en dat is heel begrijpelijk. Volwassenen vallen ook niet altijd direct in slaap op een onbekende plek. Spanning en slapen gaan vaak niet goed samen, dus help je kind met het wegnemen van de spanning.

Zelfde slaapplek

Probeer tijdens de vakantie de nachten zo veel mogelijk op dezelfde plek door te brengen. Iedere nacht een andere hotelkamer kan heel onrustig zijn voor je kind. Het is fijner voor je kind om in ieder geval in de avond en nacht zo veel mogelijk in dezelfde omgeving te slapen. Vanaf die plek kan je natuurlijk prima overdag erop uit gaan. Frisse lucht bevordert de slaap ook! Mocht je wel op verschillende plekken slapen, dan is het handig om bij aankomst steeds hetzelfde te doen: ruimte laten zien, samen bedje opzetten (probeer je kind steeds in hetzelfde bedje met dezelfde knuffels te laten slapen), beetje spelen op die plek en bij bedtijd dezelfde routine plus wat extra tijd nemen om te wennen en rustig te worden.

Enjoy!

De meest belangrijke tip: geniet van de vakantie, geniet van elkaar en ontspan! Alle kindjes vinden het heerlijk om lekker bij papa en mama te zijn. Als je zelf geniet en gelukkig bent, dan zijn kindjes flexibel en genieten met je mee.

Volg ons!

Ook tijdens de vakantieperiode posten wij tips en weetjes op onze Instagram. Volg ons via @klien_en_geertje_bysleep. En natuurlijk kan je ook altijd onze gratis checklist met 7 gouden tips voor betere nachten downloaden. Fijne vakantie!