Vier vragen over bedtijd
Hieronder lees je de antwoorden op vier veelgestelde vragen rondom het thema bedtijd. Staat jouw vraag er niet tussen? Je kan ons altijd mailen.
Wat is het juiste moment voor mijn kind om naar bed te gaan?
Het beste moment om te gaan slapen ’s avonds is op de eigen natuurlijke bedtijd. Dit juiste tijdstip vinden, kan best een zoektocht zijn. De natuurlijke bedtijd is onderdeel van de interne klok, oftewel de biologische klok. Deze klok vertelt het lichaam o.a. wanneer wakker te zijn en wanneer te slapen. Als de slaap gelijk gaat met de interne klok, dan is de slaap het meest herstellend. Voorafgaand aan de natuurlijke bedtijd is het slaap window. Het slaap window is de periode waarin het lichaam zich klaar maakt om te gaan slapen. Dit is dus het makkelijkste moment om in slaap te vallen. Lees hier meer over in ons blog over het slaap window .
Hoe herken ik het moment waarop ik mijn kind het beste in bed kan leggen?
Als het lichaam van je kind zich klaarmaakt om te gaan slapen – m.a.w. als het slaap window start – dan kan je dat herkennen aan de slaapsignalen. Dit zijn de meest voorkomende slaapsignalen:
- ogen wrijven
- gapen
- staren
- geen interesse meer in de omgeving
- langzaam / slap zijn
- onhandig zijn (vallen/stoten)
- zeuren / piepen
Anticipeer op de slaapsignalen en start het bedtijdritueel wanneer je ziet dat je kind moe wordt. Je helpt je kind door het naar bed te brengen wanneer het in de slaap window zit. Kleine kanttekening: sommige kinderen kunnen hun slaapsignalen goed verbergen. Dan zijn de slaapsignalen moeilijk te zien. Dit is vooral zo bij alerte en sensitieve kinderen. Dit doen ze niet expres, maar zij laten hun slaapsignalen vaak pas zien aan het einde van hun slaap window. Als je dit herkent, kun je beter niet wachten met bedtijd tot je een slaapsignaal ziet, maar adviseren wij je om de klok in de gaten te houden en te anticiperen op een passende wakkertijd.
Waarom is een bedtijdritueel belangrijk?
Een bedtijdritueel is een vaste volgorde van handelingen voor het slapengaan. Met een bedtijdritueel help je jouw kind los te komen van de dag en zich voor te bereiden op slapen. Elke dag hetzelfde bedtijdritueel geeft je kind voorspelbaarheid en herkenning, wat een gevoel van veiligheid geeft. Ook herkennen de hersenen wanneer het slaaphormoon melatonine aan te maken. Dit alles bij elkaar brengt rust om lekker te gaan slapen.
Wat is een voorbeeld van een bedtijdritueel?
- Kondig aan dat het tijd is om te gaan slapen.
- Maak samen met je kind de slaapkamer klaar (gordijnen dicht, gedimd lichtje aan).
- Geef je kind een lekker bad of poets de handjes en het gezicht.
- Kleed je kind in de verduisterde kamer aan t/m pyjamaatje en/of slaapzak.
- Geef je kind eventueel een rustgevende (baby)massage.
- Geef je baby eventueel een voeding (borstvoeding of fles) in de verduisterde kamer.
- Poets de tanden (het is het beste om na het drinken tanden te poetsen), het liefst in de verduisterde kamer.
- Lees een boekje voor (dit kan elke avond hetzelfde boekje zijn, kinderen zijn dol op herhaling).
- Zing eventueel een slaapliedje.
- Welterustenkus en leg je kind slaperig maar wakker in bed.
- Lichtje uit.