Tips voor de decembermaand
Inmiddels hebben wij al heel wat jaartjes de stressvolle decemberperiode meegemaakt. Ieder jaar werden wij iets beter met het combineren van deze drukke periode met onze (stiekem best heel gevoelige) kids. We laten jou niet aanmodderen! Hier zijn onze beste tips voor de feestdagen.
Maak een plan
Breng vooraf in kaart wat er allemaal op het programma staat. Moet je reizen naar familie, moet je koken, tafel dekken of blijf je misschien ergens logeren? Door vooraf op te schrijven wat je wanneer moet doen, help je jezelf om de dagen te structureren. Door vooraf een lijstje te maken van wat er in de tas mee moet, geef je jezelf tijd om goed voor te bereiden zodat je niets vergeet (zie puntje knuffel…).
Als je invloed hebt op de planning van pakjesavond of het kerstprogramma, probeer het dan zo te plannen dat je kind in de auto kan slapen en/of (zijn deel van het diner) klaar is voor zijn normale bedtijd. Dan kan je kind op zijn natuurlijke bedtijd (zie blog sleepwindow) gaan slapen, bijvoorbeeld in de auto terug of op locatie terwijl jij verder geniet van het feestmaal.
Als de autorit kort is, dan is het handig om op tijd te vertrekken zodat je bij aankomst nog een extra rondje kan rijden. Slaapt je kind niet in de auto? Laat hem dan thuis slapen en kom desnoods iets later bij de familie. Als je dat vooraf aangeeft, dan vinden ze dat vast niet erg.
Ontspan!
Kinderen voelen feilloos aan als er spanning in de lucht hangt. De feestdagen kunnen veel spanning met zich meebrengen: je moet je werk nog snel afmaken, Sinterklaascadeautjes kopen, kerstinkopen doen, cadeaus voor anderen regelen en tussendoor probeer je ook nog voor je kinderen te zorgen… en jij? Doodmoe, gestrest en misschien een tikkeltje prikkelbaar? Probeer dit te voorkomen, bijvoorbeeld door de boodschappen en cadeaus online te bestellen of uit te besteden (gezamenlijke cadeaus zijn top!), je werk op je werk te laten en goed voor jezelf te zorgen. Je kind zal daar (ook) de vruchten van plukken!
Een uitgerust kind is flexibeler
Gun je kind de dagen voor pakjesavond en/of kerst een paar hele saaie, rustige dagen. Het voordeel is namelijk dat hoe beter je kind is uitgerust, hoe flexibeler het is op dagen die anders lopen dan normaal. Bovendien geldt dat kinderen thuis vaak het beste slapen. Werk dus toe naar veel rust en slaap in de dagen voor kerst en naar goede overdagslaap tijdens de feestdagen zelf.
Vergeet de knuffel niet!
Bij het inpakken van je tas mag de knuffel niet ontbreken. Zeker als je kind op een voor hem onbekende plek zal slapen, biedt een knuffel vertrouwen en het gevoel van veiligheid. En met kinderen is light travel echt verleden tijd, dus die knuffel maakt ook niets meer uit.
Volg het schema en de routines zoveel mogelijk
Verder is het handig om het normale schema qua eet- en slaaptijden zoveel mogelijk aan te houden. Dit kan je doen door de eerder genoemde tip: plan de afspraken op tijden die voor jouw kind gunstig zijn. Je kan ook een campingbedje en/of lakentjes, pyjama en een slaapzak van thuis meenemen. Dan kan je je kind op locatie laten slapen. Bij het naar bed brengen kan je de bedtijdroutine van thuis aanhouden (zie dit blog voor meer info over de bedtijdroutine). Het kan zijn dat je kind wat extra tijd nodig heeft bij het in slaap vallen. Steun hem daarbij. Als je op hete kolen zit, omdat de mensen beneden op je wachten, zal het in slaap vallen alleen maar lastiger zijn. Neem dus de tijd voor het naar bed brengen van je kind. Laat lekker los wat andere mensen daarbij denken.
Kijk voor meer tips over slapen op onbekende locaties het blog met vakantietips.
Afspraken blijven afspraken
Bij wat oudere kinderen is het handig om ze – ook tijdens de feestdagen – te herinneren aan de slaapafspraken thuis. Slaapt je kind thuis in het eigen bed, maar ontkom je er tijdens de feestdagen niet aan om je kind bij je in bed te nemen? Dan is het goed om te zeggen dat dit een hele speciale gelegenheid is en dat jullie het heel gezellig vinden, maar dat als jullie weer thuis zijn je kind weer in het eigen bed mag slapen. Lees je normaal gesproken maar één boekje voor, maar voelt het nu fijner om wat langer te lezen, dan kan je dat uitleggen en aangeven dat je kind thuis weer gewoon één verhaaltje krijgt.
Geniet!
Tot slot: geniet! Geniet van de feestdagen, van je familie en vrienden en van de extra tijd die je met je kind kan doorbrengen. Hele fijne feestdagen en tot volgend jaar!