Grenzen stellen
Kinderen zoeken vaak grenzen op bij ouders en dat kan uitdagend zijn. Kinderen vragen dan indirect om begrenzing, maar veel ouders vinden het moeilijk om grenzen te stellen. Soms proberen ouders hun grenzen te stellen door vragen te stellen, zoals; ‘Wil je aan tafel komen? Ik wil dat je stopt met schreeuwen, ok? Wil je het speelgoed opruimen?’
Vragen stellen versus grenzen stellen
We denken dat we op deze manier aardiger en respectvoller zijn naar onze kinderen. Maar als je een vraag stelt, dan geef je jouw kind de kans om er ‘nee’ op te zeggen, en dat maakt het dus al meteen geen grens.
Wat gebeurt er als je geen duidelijke grenzen stelt, maar vragen stelt? Je maakt je kind gelijkwaardig aan jouw positie. Dus je neemt samen de beslissing. Je kind wordt mede-eigenaar van het maken van de beslissing. Dit kan in sommige situaties een prima keuze zijn, maar het is belangrijk om je er als ouder bewust van te zijn dat dit niet hetzelfde is als grenzen stellen.
Duidelijkheid
Kinderen hebben ouders nodig die ze kunnen vertrouwen en waarop ze kunnen bouwen. Het geeft je kind een fijn gevoel als het weet wat er van hem/haar verwacht wordt. Dit maakt jou als ouder voorspelbaar. Dit bereik je door grenzen te stellen, zoals ‘Ik wil dat je aan tafel komt zitten’ of: ‘Kom, ruim je speelgoed maar op’. Dit geeft duidelijkheid en veiligheid. Duidelijkheid hoeft niet streng of boos te zijn, dit kan op een vriendelijke toon. Met duidelijke grenzen, zie je vaak dat het gedrag van kinderen positief verandert: je kind wordt rustiger, er is minder strijd en er is geen eindeloze discussie. Als je kind weet dat het op papa of mama kan vertrouwen, zit je kind lekkerder in het velletje 🙂
Slaapcoaching en grenzen stellen
Als we dit doortrekken naar de slaapcoaching, dan is dit een goed inzicht om als ouder te hebben. Als het slapen niet meer een gewenste situatie is en je wil breken met de bestaande gewoonten, dan is het goed om te beseffen dat je kind een sturdy leader (oftewel een standvastige leider) nodig heeft. Het is namelijk lastig voor je kind als het iets nieuws moet leren, op een andere manier moet slapen of van een afhankelijke slaapassociatie naar een onafhankelijke slaapassociatie gaat. Als jij hierin een duidelijke grens stelt (‘we doen het nu zo…’) op een liefdevolle manier (‘…en je hoeft het niet alleen te doen, ik help jou’), dan kan jouw kind op je bouwen. Ook als je kind het er niet mee eens is, dan blijf jij de veilige, liefdevolle, milde en standvastige leider, die weet wat goed is voor je kind.
Wat is een standvastige leider?
Onder standvastige leider als ouder voor een kind, verstaan wij een betrouwbaar persoon met focus op consistentie en vastberadenheid.
Wees de standvastige leider die je kind nodig heeft. Kinderen verdienen grenzen!