Huilen is niet altijd slecht
Huilen is niet altijd slecht: De functie van huilen bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar
De functie van huilen: Wat is het doel van huilen?
Huilen is een natuurlijke reactie van een kind. Het is hun primaire communicatiemiddel, vooral voor jonge kinderen die nog niet in staat zijn om woorden te gebruiken. Huilen kan verschillende redenen hebben, zoals:
- Lichamelijke behoeften: Huilen kan aangeven dat een kind honger heeft, moe is, een volle luier heeft of zich ongemakkelijk voelt.
- Emotionele behoeften: Kinderen huilen ook als ze angstig, verdrietig of overstuur zijn. Het is een manier om hun emoties te uiten.
- Sociale interactie: Wanneer kinderen zich verdrietig, boos of onbegrepen voelen, is huilen een manier om contact en geruststelling van hun ouders te krijgen.
Huilen is dus niet altijd een teken van iets slechts. Het is een manier voor kinderen om te communiceren wat er in hen omgaat en het is een belangrijke signalering van hun behoeften.
Waarom huilen kinderen?
Elke leeftijd heeft de eigen redenen waarom een kind kan huilen. Bij baby’s van 6 maanden of jonger kan het vaak te maken hebben met basisbehoeften, zoals honger, vermoeidheid of nabijheid. Naarmate kinderen ouder worden, kan huilen ook ontstaan door emotionele redenen, zoals frustratie of angst.
- Baby’s en dreumesen (0-1 jaar): Huilen komt vaak voort uit lichamelijke ongemakken, maar ook door een gebrek aan veiligheid, een verandering in hun omgeving of overprikkeling.
- Peuters en kleuters (2-6 jaar): Op deze leeftijd kunnen kinderen ook huilen vanwege frustraties/boosheid, bijvoorbeeld als ze iets niet kunnen of niet mogen. Of door emoties zoals jaloezie, verdriet of angst voor het onbekende.
Huilen als uiting van emoties
Huilen is een natuurlijke uiting van emoties die absoluut geaccepteerd mag worden. Als ouders is het belangrijk om te begrijpen dat huilen geen ‘fout’ gedrag is, maar een manier voor kinderen om zich uit te drukken.
- Emoties mogen er zijn: Of een kind nu huilt van blijdschap, frustratie of verdriet, al deze emoties zijn normaal en hoeven niet onderdrukt te worden. Wij vinden het belangrijk om kinderen te leren dat het okay is om hun gevoelens te uiten.
- Verbinding maken: Het luisteren naar de huilende stem van je kind zonder oordeel (hoe moeilijk soms ook), biedt de mogelijkheid om een emotionele band te versterken. Kinderen die zich gehoord voelen, ontwikkelen een sterk gevoel van veiligheid en vertrouwen.
Hoe om te gaan met huilen?
Als ouder is het soms moeilijk om rustig te blijven wanneer je kind huilt, vooral als het lijkt te blijven doorgaan. Hier zijn enkele tips om met huilen om te gaan:
- Blijf kalm en empathisch: Wees de rots in de branding voor je kind door je eigen emoties onder controle te houden. Het is soms moeilijk om kalm te blijven, maar het kan al helpen om bewust te worden van wat jij zelf voelt. Leef je vervolgens in in wat je kind nodig heeft. Het kan helpen om rustig tegen je kind te praten en het gerust te stellen.
- Identificeer de oorzaak: Probeer te achterhalen waarom je kind huilt. Is er pijn? Is je kind moe? Of is het een emotionele reactie? Het kan helpen om even tijd te nemen en rustig te observeren. Soms weet een kind niet waarom het huilt, ook dat is okay.
- Benoem wat je ziet: Mocht het duidelijk zijn wat er aan de hand is, bijvoorbeeld wanneer je kind pijn heeft, kan je het benoemen. ‘Je bent gevallen op je knie en dat doet pijn. Kom maar even bij me huilen’. Een kind voelt zich dan gezien en vaak zien we dat het huilen dan sneller voorbij is dan wanneer we het huilen actief willen stoppen.
- Troosten zonder oververzorgen: Soms is het genoeg om je kind even vast te houden, gerust te stellen en hem te laten weten dat je er bent. Wees echter voorzichtig met te veel overbescherming, want het is ook fijn voor kinderen als ze de ruimte krijgen om te leren zichzelf te kalmeren. Je kind verdient jouw vertrouwen dat hij het kan leren.
- Respecteer de ruimte van je kind: Soms kan een kind gewoon even huilen om zichzelf te kalmeren. Geef je kind de ruimte als het veilig is, maar wees altijd in de buurt om in te grijpen wanneer dat nodig is.
Wanneer is huilen een zorg?
Hoewel huilen een normaal onderdeel van het kindzijn is, is er ook een moment waarop het huilen mogelijk een teken is van iets anders, zoals een medische of emotionele zorg. Als je merkt dat je kind vaak, langdurig of intens huilt zonder duidelijke oorzaak, kan het nuttig zijn om een arts of een specialist te raadplegen. Dit geldt vooral als het huilen gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, sufheid, extreme vermoeidheid, gewichtsverlies of gedragsveranderingen.
Conclusie
