Blog

Veilige hechting

4 maart 2025, door By Sleep

De noodzaak van aanraking en contact

Vanaf de geboorte is aanraking en contact ontzettend belangrijk voor je baby. Een baby die veel gedragen en geknuffeld wordt, voelt zich veilig en geborgen. Wanneer je baby huilt, is het belangrijk om hierop te reageren met zowel fysieke als verbale troost. Hou je baby veel vast, ook wanneer hij wakker en rustig is. Als je jouw baby vaak vasthoudt en knuffelt, zal hij zich veilig en geborgen voelen. Heb jij weleens het advies gekregen om je baby niet te vaak op te pakken, omdat hij anders ‘verwend’ raakt? En komt dit advies in strijd met je eigen ouderinstinct? Volg je eigen wijze gevoel! De gedachte achter dit advies is dat je baby moet leren zichzelf te kalmeren. Echter, baby’s jonger dan 4 maanden beschikken nog niet over manieren om zichzelf te kalmeren en hebben nog geen zelfregulatie. Zelfregulatie is iets wat kinderen pas later leren, door middel van co-regulatie (lees hier ons blog over co-regulatie!). Wat jonge baby’s soms wel al als kalmeringstechniek kunnen gebruiken, is op hun duim of vingers sabbelen. Maar verder hebben ze nog niet veel strategieën. Je baby heeft nog geen controle over zijn emoties en heeft jou daarom nodig om rustig te worden en om zijn emoties te reguleren.

Je kunt je baby niet verwennen. Dus pak je baby vooral veel op in de eerste maanden, ook wanneer hij huilt. Zo leert hij dat je er altijd voor hem bent als hij je nodig heeft. We krijgen vaak de vraag of er dan geen verkeerde gewoontes ontstaan. Op deze jonge leeftijd kunnen we volmondig zeggen: NEE. Onderzoek toont aan dat kinderen van wie ouders adequaat reageren op hun behoeften minder veeleisend zijn en later een groter zelfvertrouwen ontwikkelen.

Hechting heeft prioriteit boven slaap en zelfstandig slapen

Wat we als kinderslaapcoaches graag willen benadrukken, is dat ouders zich bewust mogen zijn van het feit dat voeding en veilige hechting in de eerste 6 maanden belangrijker zijn dan slaap. Hechting is de diepe connectie tussen jou en je baby en wordt opgebouwd door af te stemmen op de signalen van je baby en te reageren op zijn behoeften. Richt je dus vooral op het ontwikkelen van een veilige hechting! Dit betekent niet dat slaap onbelangrijk is, integendeel, maar de manier waarop je baby slaapt is in deze eerste maanden van ondergeschikt belang. De jonge baby is fysiek, neurologisch en mentaal nog niet klaar voor slaapcoaching of -training. Op deze leeftijd zien we liever nog geen tranen bij het leren zelfstandig slapen. Natuurlijk kun je proberen te werken aan verbetering van de slaap en het zelfstandig slapen (er zijn baby’s die al voor de 6 maanden goed zelfstandig kunnen slapen), maar afdwingen is niet aan te raden op deze leeftijd.

Laat je baby niet onnodig veel huilen

Laat je jonge baby niet onnodig veel huilen. Begrijp ons niet verkeerd: huilen is normaal en het is belangrijk voor de communicatie tussen ouder en kind. Baby’s huilen om iets duidelijk te maken en dat mag er ook zijn. Wat wij belangrijk vinden, is dat er gereageerd wordt op het huilen. Wanneer je als ouder goed reageert op het huilen van je baby, bevorder je de hechting. Door te reageren op de behoeften van je baby, ontstaat er een vertrouwensband die de basis vormt voor een veilige hechting. Als je reageert op het huilen van je baby, zal hij niet onnodig veel huilen overdag, wat de overdagslaap bevordert. En een goede overdagslaap legt de basis voor een goede nachtrust. Daarom zeggen we: van slapen komt slapen.

Leer je baby kennen

Maar hoe reageer je nou op huilen? Hoe weet je wat je baby nodig heeft als hij huilt? Soms is het honger, soms vermoeidheid, soms wil hij gewoon bij je zijn of heeft hij buikkrampjes. Het is daarom handig om je baby in de eerste weken goed te leren kennen en de signalen van je baby te herkennen. Zo leer je bijvoorbeeld wanneer hij honger heeft, gewoon vastgehouden wil worden en herken je de signalen van vermoeidheid. En zelfs als je jouw baby al goed kent, weet je het soms gewoon even niet. Dat is helemaal oké. Misschien heb je al van alles geprobeerd om je baby te kalmeren, maar stopt hij niet met huilen. Alleen al je aanwezigheid, het vasthouden van je baby en reageren bevordert de hechting. Misschien is je baby wel overprikkeld van de dag of heeft hij buikkrampjes die veel pijn doen. In zo’n geval kan je baby langer blijven huilen, ook tijdens het troosten. Houd je baby dan lekker vast, ga hupsen, zing en zeg hardop: “Huil maar, lieverd, huil maar in m’n armen, ik ben hier voor je.” Dit zal je baby kalmeren. Het kan zijn dat je baby niet meteen stopt met huilen, maar jij bent dan zijn veilige haven, waar hij mag huilen en getroost wordt. Als volwassenen hebben we vaak de neiging om huilen meteen te willen stoppen, maar door het huilen te omarmen, kan je baby zijn emoties rustig uiten.

Dus…

Aanraking, contact en het afstemmen op de behoeften van je baby zijn cruciaal voor een gezonde hechting en een gevoel van veiligheid. In de eerste maanden van het leven is het belangrijk om je baby te dragen, te knuffelen en te reageren op zijn huilen, zonder je zorgen te maken over het ‘verwennen’ van je baby. Dit versterkt het vertrouwen en de band tussen ouder en kind, wat essentieel is voor de ontwikkeling van je baby. Het ontwikkelen van een veilige hechting gaat boven zelfstandig slapen. Onthoud dat elke baby uniek is en zelfs als je niet altijd precies weet wat je baby nodig heeft, zal jouw aanwezigheid en liefdevolle zorg bijdragen aan zijn emotionele welzijn en ontwikkeling. Geef jezelf de ruimte om je baby goed te leren kennen.

Heb je vragen?

Laat het ons weten via onderstaand contactformulier. We staan voor je klaar.