Slaapcoaching bij baby’s?
Hoe laat je jouw baby eigenlijk goed slapen? Hoe vaak heb jij al gezocht naar een slaapcoach voor je baby? Kan je een baby eigenlijk wel slaapcoachen? Dit en nog veel meer komen uitgebreid aan bod in dit blog.
Slapen moet je leren
Baby’s slapen van nature. Je kent de uitdrukking “slapen als een baby” vast. Slaap is belangrijk, want het is essentieel voor de groei en ontwikkeling van baby’s. Maar waarom gaat het slapen van jouw baby dan zo moeilijk?
Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Wat veel mensen niet weten, is dat zelf slapen een aangeleerde vaardigheid is. Dat betekent dat iedere baby een keer in zijn leven moet leren slapen. Tot die tijd is een baby vooral afhankelijk van een volwassene bij het slapen. Bij veel baby’s heb je niet door dat ze dit leren. Alleen als het alsmaar niet lukt en je jouw baby veel moet helpen bij het slapen, dan valt het op. Het is erg belangrijk om te weten dat het niet aan jou ligt en dat je baby niet vreemd of traag is. Jouw baby heeft gewoon een eigen ontwikkelcurve en misschien heeft jouw baby wel andere prioriteiten gehad toen het hoofdstuk “Leren slapen” op het programma stond. Wij zien bijvoorbeeld veel dat baby’s, die last hadden van reflux, andere ongemakken of waarbij zelfs sprake was van een ziekenhuisopname, vaker afhankelijk zijn bij het slapen dan anderen. En dat is heel normaal. Het is juist heel goed dat je baby jouw steun kreeg op momenten dat het moeilijk voor hem was.
Baby’s slaapcoachen
Maar je leest dit waarschijnlijk omdat je zocht op “slaapcoach baby” of “kinderslaapcoach” of “slapen baby” en daar meer over wilt weten. Wat kan jij doen om de slaap van je baby te verbeteren?
Dat hangt helemaal af van jou en je baby. Laten we ermee beginnen dat je helemaal niets hoeft te veranderen als het slapen gaat zoals je dat zelf wilt (óók als anderen daar commentaar op hebben). Je hoeft dus eigenlijk pas iets te doen als je het zelf anders wil.
Dan maken we een onderscheid tussen baby’s jonger dan 6 maanden en baby’s ouder dan 6 maanden. Wij coachen baby’s onder de 6 maanden liever niet, omdat in deze fase de hechting en groei van een baby belangrijker is dan het (zelfstandig) slapen. Wat je wel kan doen als je een jonge baby hebt, is slaapvorming. Daarbij gaan we voorzichtig de slaap vorm geven door te letten op de wakkertijden, de hoeveelheid overdagslaap, we gaan op zoek naar de natuurlijke bedtijd en we ontwikkelen een bedtijdritueel. Daarnaast kijken we welke slaapassociatie je baby heeft en bespreken we of het nodig is om daarnaast een andere slaapassociatie aan te leren. Sommige baby’s kunnen al gaan oefenen met het zelfstandig in slaap vallen, maar dat is zeker niet een must. Wij vinden het namelijk geen goed idee om het zelfstandig slapen op deze jonge leeftijd te forceren.
Vanaf 6 maanden kunnen we wel gaan beginnen met het slaapcoachen. Ook hier kijken we naar welke slaapbehoeften bij jouw baby past en leren we zijn ritme en routines kennen. Het verschil met de jonge baby is dat we nu wel stap voor stap en op een milde manier jouw baby leren zelfstandig in slaap te vallen om vervolgens de nacht te kunnen doorslapen. Dit doen we volgens de Gentle Sleepcoach Methode van Kim West, ook wel The Sleep Lady genoemd.
Tot slot
Wij zijn van mening dat slaapcoachen vooral draait om het doorbreken van bestaande patronen en wij zijn ervan overtuigd dat je met de juiste kennis en een goed slaapplan de slaap van jouw baby kan aanpakken. Belangrijk hierbij is dat je een plan maakt wat past bij jou, jouw baby en de leeftijd van jouw baby. You can do this! (en anders bel je ons)