Blog

Klaar met de speen? Zo ban je hem uit!

27 mei 2025, door By Sleep

Moet jij ook 100 keer per nacht je bed uit om je kind een speent te geven? En ben je dat eigenlijk wel zat? Zo leer je de speen af!

6 tot 12 maanden

Stap 1: Koppel de speen aan slapen. Als je jouw baby de speen wilt afleren op deze jonge leeftijd, geef dan eerst de speen alleen nog bij het slapen. (Is jouw baby gewend om ook de speen overdag te krijgen als troost? Geef dan vanaf nu iets anders tijdens het troosten, zoals een knuffeltje of speeltje). Zorg voor een rustgevend en consequent bedtijdritueel en geef de speen pas als je baby in bed ligt. Je kan de speen het beste in de hand geven (ook tijdens de nacht!), zodat je baby de vaardigheid leert om de speen zelf in de eigen mond te stoppen. Als je baby nog te klein is om zelf de speen in de mond te doen, dan kan je zijn hand met speen naar zijn mond brengen. Je kan ook een aantal spenen los in het bed leggen. Dan kan je baby er makkelijker eentje vinden tijdens de nacht.

Stap 2: De speen eruit. De volgende stap is de speen helemaal niet meer geven. Vervang de speen voor een knuffeltje of doekje. Je kan de band met een knuffeltje versterken. Betrek het knuffeltje bij het bedtijdritueel. Speel bijvoorbeeld op het aankleedkussen even met de knuffel, laat je baby de knuffel vasthouden tijdens het voorlezen en leg de knuffel tussen jullie in bij de (borst)voeding. Als je jouw baby in bed legt, dan geef je de knuffel in zijn hand.

Als je deze stap zet, zorg er dan voor dat je er zelf klaar voor bent en gooi alle speentjes weg (ja, ook de reserve speentjes!). Zo voorkom je dat je op een moeilijk moment ergens een speentje vandaan tovert en je baby daarmee kalmeert. Je wilt je baby namelijk niet leren dat als hij maar lang genoeg volhoudt, er toch een speentje komt.

Tijdens deze stap kan je wat meer tijd nemen voor het naar bed brengen. Je kan je baby wat meer geruststellen door wat langer bij hem te zijn en hem met woorden en aanraking te kalmeren als dat nodig is. Hier kan het knuffeltje je ook weer heel goed helpen.

1 jaar en ouder

Stap 1: Maak een plan! Bedenk van tevoren hoe je het wilt doen: bepaal wanneer je het aan je kind wilt vertellen (zie stap 2), wanneer de speen er echt uit moet (stap 3) en wat jullie met de speen gaan doen (stap 4). Vanaf nu is het raadzaam om de speen alleen nog bij het slapen te geven. Is jouw kind gewend om ook de speen overdag te krijgen als troost? Geef dan vanaf nu iets anders tijdens het troosten, zoals een knuffeltje of speeltje. Dan went je kind vast aan het leven zonder speen overdag.

Stap 2: Leg het uit. Kinderen vanaf 1 jaar begrijpen meer dan je denkt en zeker aan oudere kinderen kan je goed uitleggen dat hij nu zo groot is dat het tijd is om afscheid te nemen van de speen. Leg het rustig uit en laat je kind even aan het idee wennen. Er zijn ook boekjes over het afbouwen van de speen, die je bij deze stap kan gebruiken. Vertel je kind op welke dag de speen er uit gaat (stap 3) en wat jullie met de speen gaan doen (stap 4).

Stap 3: Kies een moment. Als je een moment hebt gekozen en je hebt dat aan je kind verteld, blijf daar dan ook bij. Dit is het moment om door te zetten! Een moment kan een bijzondere dag zijn, zoals zijn verjaardag, Sinterklaas, de geboorte van een neefje of nichtje (liever niet de geboorte van een broertje/zusje, want dat is al heftig genoeg voor je kleintje), maar het kan ook gewoon komende vrijdag zijn.

Stap 4: The big day! Dan is het zover. De grote dag waarop jullie afscheid nemen van de speen. Knip de speen samen door, geef hem weg aan kindjes in het ziekenhuis (breng deze dan echt samen), stuur hem op naar de spenenfee (letterlijk in een envelop in de brievenbus), geef hem mee aan Sinterklaas of geef hem aan een baby’tje dat net geboren is.

Het kan fijn zijn om de speen te vervangen door een nieuw favoriet speeltje of om de band met een bestaande knuffel te versterken. Dit kan je kind door wat moeilijkere momenten heel helpen.

Wees voorbereid op een paar onrustige nachten. Je kind zal even moeten wennen aan het slapen zonder speen. Maar houd vol! Als je nu zwicht en nog ergens een reservespeen vandaan haalt, dan leer je jouw kind (onbedoeld) dat huilen een methode is om toch een speen te krijgen. De eerste avonden kan je extra tijd nemen voor het bedtijdritueel en je kind op andere manieren dan de speen kalmeren wanneer hij dat nodig heeft.

Het kan even duren voordat de rust is teruggekeerd, maar door consequent door te zetten help je jouw kind (en jezelf) het beste!

Help!

Wil je nog meer weten over slaap of over speentjes, laat het ons dan snel weten!