Veelgestelde vragen

Slaapbehoeften
Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?
- Leeftijd 0-2 maanden
- Slaap per 24 uur: 14-17 uur
- Nachtslaap: varieert
- Totale overdagslaap: varieert
- Aantal overdagslaapjes: varieert
- Wakkertijden: 1 tot 2 uur (korter kan)
- Leeftijd 3 maanden
- Slaap per 24 uur: 12-17 uur
- Nachtslaap: 9-12 uur
- Totale overdagslaap: 3-5 uur
- Aantal overdagslaapjes: 3 tot 5 keer
- Wakkertijden: 1 tot 2 uur (korter kan)
- Leeftijd 4 maanden
- Slaap per 24 uur: 13-17 uur
- Nachtslaap: 10-12 uur
- Totale overdagslaap: 3-5 uur
- Aantal overdagslaapjes: 3 tot 5 keer
- Wakkertijden: 1 tot 2,5 uur
- Leeftijd 5 maanden
- Slaap per 24 uur: 12-15 uur
- Nachtslaap: 11-12uur
- Totale overdagslaap: 3-4 uur
- Aantal overdagslaapjes: 3 tot 5 keer
- Wakkertijden: 1,5 tot 3 uur
- Leeftijd 6-8 maanden
- Slaap per 24 uur: 12-15 uur
- Nachtslaap: 11 uur
- Totale overdagslaap: 3,5 uur
- Aantal overdagslaapjes: 3 keer
- Wakkertijden: 2 tot 3 uur
- Leeftijd 9-12 maanden
- Slaap per 24 uur: 12-15 uur
- Nachtslaap: 11 uur
- Totale overdagslaap: 3 uur
- Aantal overdagslaapjes: 2 keer
- Wakkertijden: 3 uur
- Leeftijd 13-18 maanden
- Slaap per 24 uur: 11-14 uur
- Nachtslaap: 11 uur
- Totale overdagslaap: 2,5 uur
- Aantal overdagslaapjes: 1 of 2 keer
- Wakkertijden: 3 tot 5 uur
- Leeftijd 18 maanden-2,5 jaar
- Slaap per 24 uur: 11-14 uur
- Nachtslaap: 11 uur
- Totale overdagslaap: 2 uur
- Aantal overdagslaapjes: 1 of 2 keer
- Wakkertijden: 4 tot 5 uur
- Leeftijd 2,5 jaar en ouder
- Slaap per 24 uur: 10-13 uur
- Nachtslaap: 10-13 uur
- Totale overdagslaap: verschilt per kind
- Aantal overdagslaapjes: 0 of 1 keer
- Wakkertijd: 5-6 uur of 12 uur (afhankelijk van wel of geen overdagslaapje)
* Bronnen: National Sleep Foundation en The Sleep Lady®
Kinderslaapcoaching
Wat is kinderslaapcoaching?
Kinderslaapcoaching is een traject waarbij je jouw kindje leert om zelfstandig in slaap te vallen en om je kindje het vertrouwen te geven dat zij zelf kan slapen, zelf de nacht kan doorslapen en dat slapen eigenlijk heel erg fijn is. De methode die wij hanteren is gebaseerd op een zachte, vriendelijke aanpak en omdat alle kindjes en alle gezinnen anders zijn, is een op maat gemaakt slaapplan de basis van het traject. Je coacht zelf je kindje aan de hand van het slaapplan. Dat hoef je niet alleen te doen, want de kinderslaapcoaches van By Sleep begeleiden jou daarbij.
Hoe ziet een choachingstraject er uit?
We beginnen met een telefonische kennismaking waarbij je kort bespreekt of kinderslaapcoaching wat voor je is. Dan stuurt de kinderslaapcoach je een vragenlijst en een slaaplog om een beeld te kunnen krijgen van het reilen en zeilen in jullie gezin. Daarop volgt een consult waarin het slaapplan in overleg met jullie wordt gemaakt. Na de eerste nacht hebben we telefonisch contact en bespreken we het door jullie ingevulde slaaplog. Daarna hebben we gedurende het hele traject van ongeveer 3 weken regelmatig of indien nodig dagelijks contact.
Vanaf wanneer kan ik beginnen met slaapcoaching?
Vanaf 6 maanden kan je beginnen met slaapcoaching. Op dat moment zijn de hersenen van je baby voldoende ontwikkeld en begrijpt je kindje meer dingen zoals ‘mama is er wel, ookal kan ik haar nu niet zien’ te begrijpen. Je kan haar nu de vaardigheid van zelf in slaap vallen gaan leren, want ze is er nu fysiek en mentaal klaar voor.
Wat is slaapvorming?
Voor baby’s jonger dan 6 maanden bieden wij een slaapconsult waarin we het hebben over slaapvorming. Deze jonge baby’tjes zijn nog niet klaar voor de slaapcoaching, maar soms kan je als ouder wel behoefte hebben aan advies en begeleiding hoe je deze periode zo optimaal mogelijk kan doorkomen. We bespreken dan strategieën om de slaapgewoonten van je baby voorzichtig vorm te geven en om het voor jezelf ook zo comfortabel mogelijk te maken.
Volgens welke methode werkt By Sleep?
Wij werken volgens de Gentle Sleep Coaching® methode van Kim West, The Sleep Lady®. Zij heeft deze methode ontwikkeld omdat zij merkte dat veel ouders het moeilijk vinden om hun kind te laten huilen en bang zijn dat het huilen hun kindje emotioneel zal schaden. Gentle Sleep Coaching® is een vriendelijke stap-voor-stap methode met een slagingskans van 95% als het kindje gezond is en de ouders consequent zijn.
Met deze methode leren wij je om te luisteren naar je intuïtie, belangrijke signalen en gedrag van je kindje te herkennen en om op een milde, liefdevolle manier veranderingen door te voeren waarbij je kindje gezonde slaapgewoontes aanleert. Wij moedigen ouders aan om hun kindje te ondersteunen, maar haar ook de ruimte te geven om de vaardigheid om zelfstandig in slaap te vallen onder de knie te krijgen.
Bedtijd
Wat is het juiste moment voor mijn kind om naar bed te gaan?
De interne klok vertelt het lichaam wanneer wakker te zijn en wanneer te slapen. Slaap is het meest herstellend als het gelijk gaat met de interne klok en als je kind wakker wordt na een afgeronde slaapcyclus. Een slaapcyclus van een jong kindje is 45 minuten. De interne klok regelt wanneer het sleep window is. Het sleep window is de periode waarin je kindje slaperig wordt en wanneer het lichaam zich klaar maakt om in slaap te vallen. In deze periode is het dus het gemakkelijkst om in slaap te vallen. Als je makkelijk in slaap valt, dan slaap je vaak beter en als je goed hebt geslapen, ben je fitter als je opstaat. Lees hier meer over het sleep window .
Hoe herken ik het moment waarop ik mijn kind het beste in bed kan leggen?
Als het lichaam van je kindje zich klaar gaat maken voor het in slaapvallen, dan herken je dat aan de volgende slaapsignalen:
- ogen wrijven;
- gapen;
- staren;
- geen interesse meer in de omgeving;
- langzaam / slap zijn;
- onhandig zijn (vallen/stoten);
- zeuren / piepen.
Soms is het moeilijk om de slaapsignalen te zien, vooral bij alerte/sensitieve kinderen.
Waarom is een avondritueel belangrijk?
Een avondritueel of bedtijdritueel is heel belangrijk, omdat je je kindje daarmee helpt zich voor te bereiden op het slapen gaan. De voorspelbaarheid en herkenning van een vast bedtijdritueel geeft je kindje het gevoel van veiligheid en daarmee de rust om lekker te gaan slapen.
Wat is een voorbeeld van een avondritueel?
- Kondig aan dat het bijna tijd is om naar boven te gaan
- Geef je kindje een lekker bad of poets de handjes en het gezicht
- Pyjamaatje en/of slaapzak aan
- Babymassage of kinderyoga werkt rustgevend en kan jullie band versterken
- Eventueel een voeding of (pap)fles
- Tandenpoetsen; het is beter om na het drinken tanden te poetsen. Dan gaat je kindje met schone tandjes slapen en voorkom je tandplak
- Boekje lezen en/of liedje zingen; kies voor een vast aantal boekjes of liedjes, bijvoorbeeld altijd 2. Dat is duidelijk voor je kindje en je voorkomt zeuren en onderhandelen over meer boekjes of liedjes
- Wakker in bed leggen en welterusten zeggen; leg je kindje slaperig maar wakker in bed zodat ze zelf in slaap kan vallen. Als je kindje deze vaardigheid bij bedtijd beheerst, dan kan zij dat ook als zij tijdens de nacht wakker wordt
Wat is melatonine?
Melatonine is een hormoon dat wordt aangemaakt om de slaap te bevorderen. Het lichaam maakt meer melatonine aan als het schemerig/donker wordt en de aanmaak valt samen met het sleep window. Daarom adviseren wij om altijd goed op de slaapsignalen te letten en het avondritueel bij gedimd licht te doen. Nachtvoedingen kunnen ook het beste worden gegeven in een donkere kamer. Daarmee voorkom je dat de aanmaak van melatonine wordt afgeremd tijdens de nacht.
’s Nachts wakker worden
Wat zijn de voornaamste redenen dat mijn kindje ’s nachts wakker wordt?
- Een te late bedtijd
- Te weinig slaapjes overdag
- Te lange tijd tussen het einde van het (middag)slaapje en bedtijd
- Je kind is slapend of te slaperig in bed gelegd
- Inconsistentie in de reactie op je kind tijdens de nacht
- Onderliggende medische aandoeningen zoals astma, allergieën, reflux of slaapapneu
Ik moet ’s nachts vaak een speentje geven, zijn er tips om dat beter te maken?
Als je kindje oud genoeg is om zelf een speentje in zijn mond te doen, dan kan je het speentje ’s nachts in haar handje doen en de hand naar haar mond brengen (in plaats van het speentje direct in haar mond te doen). Je kan ook een aantal speentjes in een hoek van het bed leggen en ’s nachts je kindje erop wijzen dat haar spenen daar liggen. Met deze tips maak je je kind onafhankelijk bij het weer in slaap vallen, zelfs met een speentje. Lees hier ons uitgebreide blog erover.