Slaapcoaching

Slapen kan je leren. Slapen is een aangeleerde vaardigheid. Iedereen kan slapen, maar niet iedereen leert het vanzelf. Je kan als ouders je kind deze vaardigheid leren, net zoals zindelijk worden of fietsen. Veel ouders proberen van alles bij slaapproblemen van hun kind, maar niet altijd met succes. Want zoals bij elke vaardigheid leert het ene kind nou eenmaal sneller dan het andere. Bij het leren van een nieuwe vaardigheid is geduld, toewijding en oefening nodig. En soms hulp van buiten. Slaapcoaching kan de oplossing zijn voor het leren slapen.
Gentle Sleep Coaching
Bij het slaapcoachen van je kind met onze hulp als Gentle Sleep Coaches® gebruiken wij methodes die mild en liefdevol zijn. We zullen je nooit vragen om je kind eindeloos alleen te laten huilen. Heb je als ouder een emotionele of fysieke weerstand tegen de ‘laten-huilen’-techniek, dan kunnen wij je helpen met bewezen zachtaardige methodes. Waarbij je zowel verbale als fysieke geruststelling aan je kind mag geven tijdens het leren slapen.
Onze werkwijze
Het traject start met een vrijblijvende telefonische kennismaking waarin de slaapproblemen van je kind(eren) worden besproken. Als je vervolgens wilt starten met het traject, dan vul je eerst een vragenlijst in.
De vragenlijst en het log analyseren wij voorafgaand aan het eerste consult om alvast een beeld te krijgen van de slaapsituatie. Het consult vindt plaats bij je thuis of via videobellen als de afstand te ver is. Tijdens het consult maken we samen een slaapplan precies op maat.
In het slaapplan worden de doelen van jullie als gezin opgenomen en bespreken we ook de normen en waarden die jullie belangrijk vinden. Het is essentieel dat deze altijd in acht genomen worden. Wensen met betrekking tot slaapplek (ouderkamer/kinderkamer/ledikant/bed), spenen, overdagslaapjes en het afbouwen of juist behouden van voedingen worden ook opgenomen in het slaapplan.
Na het consult start de slaapcoaching. De startdag wordt in overleg afgesproken. Tijdens de coaching (van ± drie weken) hebben we regelmatig en indien nodig dagelijks contact zodat wij tijdens het proces kunnen helpen met alle stappen en vragen kunnen beantwoorden. Het slaapplan wordt indien nodig aangepast om de doelen te bereiken.
Co-slapen en voeden
Wij respecteren en ondersteunen de keuzes en filosofieën van elk gezin. Als ouders in een gezin graag samen slapen met hun kind (co-slapen of slapen in dezelfde kamer), zullen wij je nooit vragen hiermee te stoppen. Het slaapplan wordt opgesteld passend bij de wensen van het gezin. Als je als moeder borstvoeding geeft en hier graag mee door gaat, dan is dat geen probleem. Het is namelijk een fabel dat stoppen met borstvoeding (dus overstappen naar kunstvoeding) de slaap van het kind vanzelfsprekend verbetert. Ook als je ’s nachts graag nog voedt (borst of fles), dan maken we dat onderdeel van het slaapplan.
Zo slaagt slaapcoaching!
Omdat elk kind en elk gezin anders is, maken we altijd een slaapplan op maat, precies afgestemd op het kind. Voor het opstellen van het slaapplan en de voortang van het traject zijn wij vooral afhankelijk van het slaaplog dat door de ouders wordt ingevuld. Dit vergt aandacht. Daarnaast is consistentie tijdens het coachen de sleutel tot succes. Als het kind gezond is, het log goed wordt ingevuld en de ouders consistent zijn, dan is er een slagingspercentage van 95%.